fenix 5 træningsur fra Garmin

Som så mange andre har jeg gennem længere tid brugt mobilen (udstyret med endomondo), når jeg skulle tracke et løb eller en cykeltur. Her har jeg ind imellem savnet mit gode gamle Garmin 310XT gps-ur, så jeg kunne slippe for at pakke mobilen ind i en armwrap hver gang, men blot tage et ur om håndleddet. Da jeg så endelig fandt 310’eren frem igen viste det sig, at min hukommelse havde romantiseret seancen en smule; normalt tager det 2-3 minutter før Garmin uret finder satellitter nok til at kunne tracke turen.

Det som for alvor fik mig til at overveje at investere i et ny GPS-ur var dog udsigten til en vandretur på flere sammenhængende dage, hvor jeg gerne ville slippe for at skulle dedikere en mobiltelefon til tracking af turen.

Der er masser af GPS-ure i handlen, men jeg faldt straks for Garmins nyeste (og dyreste) skud på stammen: fenix 5; med lovning på batteritider på op til 50-75 timers tracking ved en særlig UtraTrac tilstand (samt op til 24 timer ved regulær GPS tracking, og op til 2 uger med aktivitetstracking uden GPS). fenix 5 fås i 3 udgaver: fenix 5X, fenix 5, og fenix 5S. 5X er rent fysisk det største ur, og indeholder til forskel fra de to andre modeller et topografisk kort. 5S modellen er den mindste og egner sig bedre til kvindehåndled end de to andre. Mit valg faldt på fenix 5 modellen, da den har lidt længere batteritid end de andre. Jeg bestilte en såkaldt sapphire udgave, der har ridsefrit safirglas og en medfølgende brystpulsmåler. For dette kom jeg til at bløde omkring kr. 6.000,-, hvilket indrømmet er en overdrevet pris for et træningsur til en almindelig motionist.

Jeg må dog tilstå, at jeg ikke et øjeblik har fortrudt at have lagt dette beløb for uret. Det indeholder præcis den funktionalitet, jeg har brug for (og lidt til), og fungerer i tilskud som et alsidigt hverdagsur.

I det følgende vil jeg forsøge at give et indtryk af, hvordan fenix 5 fungerer for mig. Det er ikke en detaljeret gennemgang af alle de features fenix 5 har, men blot en beskrivelse af  mit indtryk af de forskellige situationer, hvor jeg har brugt det.

 

Løb

Det giver en helt anden frihed at blot klikke på en knap på det ur, som i forvejen sidder på håndleddet, frem for at skulle fiske mobil og armbind frem, og aktivere en app, inden man er klar. Nogle har kritiseret Garmin for ikke at indbygge muligheden for at lagre musik til afspilning, men efter min mening er det en overflødig feature. Hvis jeg har brug for musik i ørerne kan jeg godt overkomme at tage mobilen med. Jeg vil hellere have et kompakt ur med lang batteritid.

Uret skaber rigtig hurtigt kontakt til satellitter, hvilket jeg ikke var vant til fra min gamle Garmin 310XT, men tænker, at der nok generelt er sket en udvikling af denne type produkter. Udover det amerikanske GPS system kan fenix 5 også hooke sig på det russiske GLONASS for øget præcision.

Den håndledssensor, der måler pulsen under løb, stoler jeg ikke så meget på. Nogle gange er mit indtryk, at den målte puls stemmer nogenlunde overens med min fornemmelse under løbet, men de fleste gange virker den ret meget ved siden af. For at teste det har jeg forsøgt at måle min puls i første del af et løb, og midtvejs skifte over til tracking ved brystpulsmåler – og her var der et tydeligt spring mellem de to. Det anbefales at remmen spændes relativt stramt for effektiv måling, og jeg foretrækker normalt at uret sidder rimeligt løst, så denne type pulsmåling er ikke lige min kop te. Det trækker dog ikke nævneværdigt ned i forhold til mit samlede indtryk. Når jeg vil se værdier for min puls under løb tager jeg brystremmen på; den generer mig ikke. Til gengæld indsamles et væld af informationer, som er sjove at se på men nok for det meste er overflødige; såsom skridtlængde, vertikalt forhold, vertikalt udsving, højre/venstre balance ved kontakt med jorden og tid med jordkontakt.

Vandring

Den oprindelige baggrund for at investere netop i fenix 5 for mit vedkommende var, at det er den mest optimale løsning på at tracke længere vandreture. Uret har som udgangspunkt rigtig lang batteritid. Det er desuden muligt at stille det til UltraTrac Mode, hvor gps koordinaterne ikke opdateres lige så hyppigt, men stadig giver en relativt præcis opmåling af ens tur, særligt ved gang. Denne indstilling udvider batteritiden under tracking yderligere, og pt. gøres dette nok ikke bedre af nogen anden håndleds gps-tracker.

Og jeg må sige at det ikke har skuffet her. Jeg benyttede bl.a. fenix 5 til at tracke en uges vandretur rundt på Møn (Camønoen). Jeg kan faktisk ikke huske om jeg opladede det ved tracking 7-8 timer pr. dag under turen, men det var i alt fald ikke et irritationsmoment.

Cykling

Som ved løb, er det fedt at kunne aktivere tracking blot med en knap når jeg springer op på cyklen, da uret allerede sidder på mit håndled. Det udnytter jeg til hverdag, når jeg har cyklen med i s-toget, og hopper af på en station eller to før min destination.

Tracking af puls ved cykling er om noget endnu mere upræcist end ved løb, hvilket også er beskrevet i andre anmeldelser af håndledspulsmåling generelt. Det er dog ikke en mangel, som generer mig. Det er formentlig noget der findes en teknologisk løsning på i fremtidige udgaver af aktivitetstrackere.

Indendørs roning

Her var jeg naturligvis godt klar over, at der ikke kan trackes distance. Her tracker jeg tid, og taster manuelt distancen ind sidenhen. Uret indsamler dog information ind omkring åretag, så man har et mål for samlet antal åretag og åretag pr. minut. Og som ved aktiviteter ovenfor kan der også indsamles data om puls.

Styrketræning

Her benytter jeg kun uret til at holde øje med den tid jeg træner, hverken mere eller mindre.

Svømning

Her blev jeg fælt skuffet. Jeg havde regnet med at jeg nu ville kunne tracke mine svømmeture ved stranden. Det skal dog lige siges, at det fortrinsvist er på sommerferier, at jeg får svømmet lidt. Desuden er jeg en rigtig dårlig svømmer, der kun svømmer brystsvømning. Heri ligger nok også forklaringen på, hvorfor jeg ved én lejlighed blev krediteret for at have fuldført 9 meter på 20 minutter. Der skal tilsyneladende ganske få cm vand til at ødelægge gps-signalet helt og aldeles, og ved min svømmeteknik (eller mangel på samme) er hænder og ur konstant under vand. Ved crawl ville historien nok være en helt anden. Det er dog ikke aldeles formålsløst at tage uret med i baljen, hvis man svømmer som jeg; det tracker fint antal svømmetag. Desuden fik jeg testet at uret absolut er vandtæt.

Aktivitetstracking

Aktivitetstracking som skridttælling mm. benytter jeg mig ikke rigtig af. Men jeg er overbevist om at fenix 5 fungerer mindst lige så godt som alle andre typer trackere, man kan få. Hvis man synes det er motiverende kan uret sættes til at opmuntre én til at lette r…. eller give én et digitalt skulderklap når dagens skridtmål eller trappetrin er nået. Det kan heldigvis også slås fra. Det forekommer mig at pulsmålingen på håndleddet over dagen generelt virker mere troværdig end når der sker pludselige skift i aktivitetsniveau, så i forbindelse med dagligdags aktivitet over døgnet tænker jeg, at målingerne kan være relevante.

Hverdagsbrug

Jeg havde ikke helt regnet med at fenix 5 ville blive et ur jeg gik med til hverdag. Men da det kan holde næsten en uge uden opladning (alt efter hvor mange aktiviteter det udsættes for) er det ikke nødvendigt at slukke det når det ikke bruges. Desuden er det på ingen måde for klodset at bære som almindeligt ur efter min mening.

Skærmen er klar og let aflæselig selv i kraftigt sollys, og i mørke kan man tænde skærmen ved et enkelt tryk. Det er også muligt at skifte mellem forskellige typer display, hvis man ønsker.

Og så har det nogle enkle smartwatch features, som jeg bestemt ikke regnede for noget inden jeg tog det i brug. Jeg har hurtigt fundet det bekvemt at få en reminder på urskærmen når en sms, email eller et opkald tikker ind på mobilen. Ofte kan jeg ved et hurtigt blik på uret se om det er noget jeg skal tage mig af med det samme, eller om det lige kan vente lidt.

 

Plusser

 • Lang batteritid
 • Har nærmest alle de features, man kan forvente af et high-end gps-ur
 • Kompakt størrelse og form gør, at uret passer til almindelige håndled
 • Lynhurtig kontakt til satellitter
 • Indeholder visse smartwatch funktioner

Minusser

 • HØJ pris
 • Overkill for de fleste almindelige motionister i forhold til nødvendige features
 • Upålidelig pulsmåling på håndled ved diverse aktiviteter
 • Bluetooth forbindelse til mobil er ind imellem ustabil (ved ikke om det er fenix 5 eller mobilen)
 • Ved opdatering af software på fenix 5 nulstilles nogle af indstillingerne (for lyd, beskeder oa.)

 

2 Kommentarer

 1. Fedt med en ærlig vurdering! Har længe gået og overvejet om jeg skulle investere i et løbeur fra Garmin, og det er fedt lige at få en reel vurdering af et. Jeg har også været på udkig efter et godt løbeheadset, men har ikke helt kunne finde ud af hvilket. Faldt over en artikel på Tweak.dk omkring et BOSE headset, som virker til at være godt, så hvis der er nogle, der lige som mig, gerne vil have al udstyret på plads inden en løbetur, så kan i også lige tjekke denne artikel ud.

  http://www.tweak.dk/news/57061/SoundSport-Free-Headphones–Bose-paa-den-igen

 2. God anmeldelse af Fenix 5. Jeg har selv Fenix 5 i rose gold og er virkelig glad for det. Jeg synes virkelig ikke at der er en finger at sætte på det og er netop også glad for det fordi det passer til alt muligt andet end bare træning, men synes også godt at jeg kan have det på til hverdag med almindeligt tøj osv. Jeg blev bestemt ikke skuffet. Jeg læste en artikel som jeg fandt på noget der hedder tweak hvor de havde lavet en bruger test af samme ur http://www.tweak.dk/forum/board25-kommentarer-til-tests-artikler-paa-tweak-dk/171083-test-af-garmin-fenix-5s/#post1498509. Synes den er rimelig relevant hvis man har lyst til at læse om hvordan en kvinde oplever uret og dens muligheder

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*