Bodycraft Smith Machine Jones Freedom

For nogle måneder siden investerede jeg i et nyt stykke træningsudstyr, der lænsede min træningskonto helt i bund. En ting er selvfølgelig det dybe greb i foret; en anden er, at udstyret optager en meget stor del af mit lille træningslokale. På grund af disse ting er det essentielt, at netop denne maskine leverer et væsentligt plus til den daglige træning – ikke blot et flygtigt bidrag til en fiks idé om en ny træningsform, som jeg ind imellem impulsivt kaster mig ud i.

Nu efter flere måneders erfaring kan jeg konkludere, at maskinen bestemt fortjener en permanent placering i mit  homegym, på trods af, at det virker altdominerende når man træder ind i det beskedne lokale.

Den ny investering et en Bodycraft Smith Machine Jones Freedom.

Selvom traditionelle Smith maskiner af mange er blevet udskældt af flere årsager så har jeg altid haft et ønske om at kunne træne regelmæssigt i én. Hovedårsagen til dette er, at jeg ofte træner alene og for visse øvelser, heriblandt squats, giver maskinen en øget sikkerhed når man presser sig selv. En Smith machine tillader én at træne vertikale øvelser med vægtstang uden at skulle bekymre sig om at måtte give slip på vægten, hvis en gentagelse ikke kan fuldføres. Med et simpelt tvist af vægtstangen bliver den låst fast i rammen i den position den nu befinder sig. Ofte er der også mulighed for at blokere for at vægtstangen når under en vis dybde, hvis man skulle slippe vægten. Som nævnt ovenfor taler mange hardcore styrketrænere imod Smith maskinen, bl.a. fordi mange øvelser bliver unaturlige da der ikke skal kompenseres for horisontale udsving og at maskinen kan give en falsk følelse af sikkerhed når der lastes tunge vægte på stangen. Hvis en øvelse laves forkert kan man stadig komme til skade i en Smith machine.

De Smith maskiner jeg hidtil havde haft øje på var i et prisleje, hvor jeg ikke synes  min pengepung var tyk nok, men en dag faldt jeg over en maskine til en overkommelig pris, designet til hjemmebrug. Ganske interessant er maskinen fra Bodycraft ikke en traditionel Smith machine. Denne maskine tillader bevægelse af rammen, hvor vægtstangen er fikseret, hvilket giver mulighed for at lave diverse øvelser meget lig den måde de udføres med frie vægte. Sikkerhedssystemet er stadig intakt ved denne indstilling. Rammen kan også låses så systemet kan bruges som en almindelig Smith machine.

 

Klik på billedet for at se en lille promo-video, der kan give et indtryk af hvordan Bodycraft maskinen fungerer.

 

Jeg må indrømme at jeg var noget spændt efter at være gået i gang med at samle maskinen, og det gik op for mig hvor meget den fylder; ville den give tilstrækkeligt udbytte med tanke på at den understøtter relativt få (men vigtige) øvelser?

Nogle væsentlige data på instrumentet:

 • Mål: højde 211 cm, bredde 220 cm & dybde 107 cm.
 • Maksimal vægtbelastning: 230 kg

 

Jeg følte mig dog umiddelbart godt tilpas ved at overføre en del af mine øvelser til maskinen. En del af øvelserne kræver naturligvis en bænk, der kan flyttes ind i rammen. De muskelgrupper, jeg får udbytte af at træne på maskinen er: ben (lårets forside og bagside, læg og balder), bryst, skuldre, ryg og triceps.

Blandt de øvelser jeg regelmæssigt udfører i maskinen er bænkpres, squats, skulderpres, calf raises, bent-over rows og shrugs. En del øvelser kan varieres, så fokus på muskelgrupper ændres. Derudover benytter jeg den også til et par utraditionelle øvelser, som partielle pullups, dips og nakketræning (med et harnisk). En øvelse jeg ikke havde regnet med at kunne lave i maskinen er dødløft, så jeg burde ikke være skuffet over, at det ikke umiddelbart kan lade sig gøre pga. den fysiske begrænsning af hvor lavt vægtstangen kan sænkes. Jeg har dog planer om at bygge et lille plateau til at træde op på, som vil tillade den fulde bevægelse i øvelsen.

For at opsummere:

Fordele:

 • Sikkerhedsanordning tillader alene-træning uden bekymring om at droppe vægten over sig selv eller på gulv
 • Giver øget stabilitet i øvelser
 • Øvelser kan laves ved højere intensitet (når man træner alene), da det er muligt at løse vægten fast i hvilken som helst position under bevægelsen
 • Kan indstilles så der er langt større bevægelsesfrihed end i en traditionel Smith station

Ulemper:

 • Understøtter et begrænset antal øvelser
 • Indstillet som egentlig Smith station er bevægelsesfriheden begrænset, hvilket kan ændre på balancen mellem involverede muskler
 • Sikkerhedssystemet er indrettet så stangen har en nedre grænse for vertikal bevægelse – dvs. en øvelse som dødløft kan ikke udføres effektivt.
 • Rammens højde kan være begrænsende for udførelsen af visse øvelser (fx skulderpres), hvis man er meget høj
 • Kan give en fornemmelse af ‘falsk sikkerhed’. Hvis man slækker på formen kan det stadig give skader, som med frie vægte.

En maskine som denne er ikke for alle. Det kan være prisen, den plads udstyret optager eller den type øvelser der kan laves, som er afskrækkende.

Men for mit vedkommende kan jeg sige at maskinen er blevet et væsentligt element i mit regelmæssige træningsprogram, som jeg nødigt vil undvære.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*