Taber man sig mest af træning ved høj intensitet?

Lister, der har til formål at dementere myter omkring opfattelsen af hvad der er sundt for os eller ej er ganske populære, og jeg ynder også selv at læse dem når jeg støder på en artikel med denne type lister.

Selvom jeg synes det er interessant læsning har jeg også et issue med denne type lister, idet de lægger op til et entydig afklaring med en angivelse af om de pågældende udsagn er sande eller falske. Faktisk er tingene langt fra altid så sort/hvide, som en overskrift kan gøre det til.

Tidligere knyttede jeg en kommentar til en sandt/falsk liste over sundhedsudsagn, der optrådte i Søndagsavisen og oprindeligt på Videnskab.dk. Her antydede jeg, at overskriften omkring BMI kan være lidt misvisende, og kræver en yderligere kommentar. Et andet udsagn på listen er Du taber dig mest af træning med høj intensitet. Udsagnet erklæres for sandt/fakta. På videnskab.dk suppleres punktet med et billede af en spurtende person og teksten: ”Pulsen skal højt op, hvis du vil bruge nok energi til at kunne se resultater. Løb og intervaltræning er godt i den sammenhæng.”

Udsagnet kan dog ikke afklares med et simpelt “sandt” svar.

Der er nok ingen som rent faktisk er i tvivl om, at løber du i en halv time så forbrænder du mere end hvis du blot går i samme tidsrum. Så træning ved høj intensitet er mere tidseffektivt med forbrænding af flere kalorier pr. tidsenhed. Derudover er der en lille effekt en tid efter træning (afterburn, hvor stofskifteprocesser er forhøjede), som er mest markant efter høj-intensitetstræning.

Men hvis du nu hader at løbe, og til gengæld er rigtig glad for at gå, så vælger du måske at gå i 2 timer i stedet for den halve times løbetur. Og så er kalorieregnskabet et andet.

For mit eget vedkommende blander jeg motionsformer af høj og moderat intensitet. Skulle jeg sætte et regnskab op vil det nok være mere end halvdelen af de kalorier, jeg forbrænder, som er fra træning ved moderat intensitet. Og af flere grunde kan/vil jeg ikke erstatte disse moderate træningssessioner med intens træning. Det ville øge risikoen for at jeg overtræner (og/eller mentalt brænder ud), får skader – eller det kan slet ikke lade sig gøre rent logistisk (jeg ønsker fx ikke komme til et møde drivende af sved, fordi jeg har trampet alt hvad jeg kunne i pedalerne undervejs).

Pointerne er måske simple, men alligevel værd at notere sig:

  • For et givet tidsrum vil træning ved høj intensitet brænde flere kalorier end ved lav/moderat intensitet.
  • I praksis vil bidraget fra træning ved lav/moderat intensitet kunne lede til lige så mange forbrændte kalorier som ved høj intensitet. Det kræver blot lidt længere tid.

Så det korte af det lange er, at hvis motion er en del af en vægttabsstrategi, så kan det sagtens være det fornufige valg at fokusere på træning ved lav/moderat intensitet.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*