HIIT, træning ved høj intensitet

Mange steder på nettet kan man nu finde lister over det som menes at blive 2018’s største fitnesstrends.

Det trend, der topper listerne for i år er høj-intensitet interval træning (HIIT)

Hvis man vil lade træning indgå som et element i et vægttabsregime er der dog et par overvejelser at gøre inden man kaster sig ud i et af 2018’s mest populære fitnesstrends: :

  • Træning ved høj intensitet kan udføres i væsentlig kortere tidsrum end ved moderat intensitet. Så i praksis vil det ikke nødvendigvis lede til flere forbrændte kalorier.

”You can train hard, or you can train long, but you can’t do both” er et berømt citat fra træningsguru Arthur Jones, der brugte det som argument for kortvarig intens styrketræning. Fra et fedtforbrændingsperspektiv kan argumentet imidlertid også vendes om. En løbetur på en times tid ved moderat intensitet kan rent faktisk brænde flere kalorier end et intenst, men kort træningspas, der i netto træningstid er på få minutter. Dette gælder også når man inkluderer den øgning i stofskifte, der kan ses efter træningens ophør, afterburn.

  • Træning ved høj intensitet er hårdt både fysisk og mentalt. For nogle er det et kick og for andre kan det være demotiverende.

Når træningen bliver rigtig hård, som ved høj intensitet, er det ikke længere behageligt. For mange er det en barriere, som kan være svær at overskride, særligt hvis det skal gøres gentagne gange om ugen. Denne type træning er simpelt hen ikke for alle, da det kan være demotiverende hvis træningen ikke er sjov, men derimod direkte ubehagelig.

  • Hyppig træning ved høj intensitet kan lede til overtræning.

Trænes der for hyppigt ved meget høj intensitet kan det være nedbrydende for krop (og psyke), hvilket næppe er idéen med motion.

  • Træning ved høj intensitet vil i mange tilfælde øge risikoen for skader.

Et crossfit WOD (workout of the day), hvor man presser sig til kanten brænder masser af kalorier, men skadesrisikoen er også væsentlig større end en træningsrutine ved lavere intensitet. Da skader ofte betyder pause fra træning, er det ikke sikkert, at det på længere sigt er den rette strategi for fx vægttab, at buldre på med super hårde træningspas.

  • Det er endnu ikke veldokumenteret, at kortvarig træning ved høj intensitet har samme sundhedsfremmende effekt på lang sigt, som længerevarende træning ved moderat intensitet.

Hvor der er en række forsøgsresultater, der peger på sundhedmæssige fordele ved at øge intensiteten i træning, mangler der egentlige studier af langtidseffekten på sundheden for personer, der udelukkende dyrker korte, intense træningspas.

 

HIIT og træning ved høj intensitet giver mere tidseffektiv træning, og for nogle vil det bedre kunne passes ind i en allerede travl hverdag. For en del kan det ligefrem øge motivationen at presse sig selv til det yderste. For de fleste vil HIIT fungere bedst som et supplement til anden motion, der udføres ved mere moderat intensitet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*