BMI-værdi og sundhed

Selvom der på denne blog har været en del indslag, som beskæftiger sig med BMI (body mass index) så skal der ikke herske tvivl om, at BMI i mange tilfælde højst kan give et fingerpeg om hvorvidt man er overvægtig eller ej.

Fordelen ved BMI er, at det er en objektiv talstørrelse opnået ved at putte højde og vægt ind i en simpel formel: vægt (kg)/højde x højde (meter). Denne formel tager dog ikke hensyn til ratioen mellem muskel- og fedtmasse eller hvorledes fedtet er fordelt på kroppen. Hvis jeg er 1,87 m høj og vejer 87,5 kg har jeg et BMI på 25 hvadenten jeg har 15 eller 25 kg fedt på kroppen (hhv en fedtprocent på 17 eller 29). Så hvis man fx styrketræner eller blot har kraftige knogler kan BMI tallet være misvisende i forhold til de grænseværdier, som benyttes til at angive om man er normalvægtig, overvægtig eller fed.

Hvis BMI kommer op på høje værdier er der dog næppe tvivl om at der er for meget på sidebenene. Kun virkelig seriøse bodybuildere eller styrkeatleter vil høre til i denne kategori.

BMI er da også fortrinsvist et statistisk redskab til at håndtere data for større befolkningsgrupper, hvor det er en blandt flere faktorer, der kan benyttes til at følge en udvikling over tid.

En interessant konklusion (som jeg tidligere har berørt) fra en nylig undersøgelse er, at der mulighvis er sket en forskydning så personer med et BMI på 27 gennemsnitligt har den laveste dødelighed; altså en BMI værdi hvor man hører til de overvægtige.

Resultatet bør bestemt valideres på forskellige måder – inklusive hvorvidt risikoen for at udvikle forskellige livsstilssygdomme, som diabetes, er øget eller den samme som folk med et BMI <25. Der er kritiske røster, som mener, at konklusionen fra det førnævnte studie er baseret på en forkert fortolkning af resultaterne – at sundhedssystemet de senere år er blevet bedre til at behandle netop livsstilssygdomme.

Teoretisk set kunne andre faktorer også spille ind så som at bestemte befolkningsgrupper måske er begyndt at gøre en indsats for at motionere mere. Og det at motionere regelmæssigt betyder mere for sundheden end at der sidder et par kg ekstra på sidebenene.

Uafhængigt af om den nye undersøgelser om BMI viser sig at holde stik eller ej gælder det stadig for ældre mennesker, at den optimale BMI er et stykke over 25 – men stadig under 30.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*