Fitnesshapser #2, 2018

Herunder er et lille antal fitnesshapsere, summeret fra månedsmagasinet Aktiv Træning, uden at der er fulgt op på kildematerialets lødighed…


Stillesiddende adfærd og bughulefedt

Et studie udgivet i Obesity undersøgte sammenhængen mellem fordeling af kropsfedt og antal timer om ugen man er stillesiddende. 124 personer indgik i studiet. Konklusionen var, at der var en sammenhæng mellem hvor stillesiddende man er i hverdagen, og mængden af bughulefedt. Bughulefedt, der ligger bag mavemuskulaturen omkring organerne, anses som en langt større risikofaktor for livsstilssygdomme end underhudsfedt.

Hurtigt i gang med genoptræning efter idrætsskader

Et arbejde udgivet i New England Journal of Medicine konkluderer at man kommer sig hurtigere ovenpå idrætsskader, hvis genoptræning iværksættes så hurtigt som muligt. I studiet undersøgtes personer med læg- og lårskader opstået i forbindelse med idræt. 50 skadede motionister blev delt op, og indgik i et genoptræningsprogram, der enten blev påbegyndt efter 2 dage eller efter 9 dage. Genoptræningsforløbet varede 12 uger. De som startede programmet tidligt var i snit klar efter 62.5 dage mens de som ventede i snit var klar efter 83 dage.

En tur på elcyklen er også motion

I et norsk forsøg udgivet i International Journal of Behavioral Nutriton and Physical Activity sammenlignedes effekten af at cykle på elcykel og på almindelig cykel på hhv. en flad rute og et kuperet terræn. Personerne på elcykel gennemførte turende gennemsnitligt 21% hurtigere, og motionerede ved 51% af VO2 max mens de som kun benyttede sig af rugbrødsmotor motionerede ved 58% af VO2 max. Så selvom der er en større fysisk gevinst ved at køre på almindelig cykel kan en tur på elcykel bestemt bidrage med aktiviteter der tæller med i motionsregnskabet.

Nødder beskytter mod hjerte-kar sygdom

Ifølge et studie publiceret i Journal of the American College of Cardiology er der 14% mindre risiko for at udvikle hjerte-kar sygdomme, hvis man indtager en håndfuld nødder 5 gange om ugen sammenlignet med personer der aldrig indtager nødder. Særligt valnødder stod frem som en nøddetype med gunstig effekt. 200.000 personer blev fulgt over 32 år.

 

Læs mere i Aktiv Træning, nr. 4 2018

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*