Danmark på en 18. plads i middellevealder blandt EU lande

En artikel på DR Nyheder den 9. december bekendtgør, at Danmark er bundskraber i Vesteuropa hvad angår den gennemsnitlige forventede levealder.

På trods af advarsler om en brusende fedmeepidemi i verdens vestlige lande er middellevealderen steget gennem en længere årrække – også i Danmark. I Danmark er middellevealderen dog blot 80,9 år mens i et land som Spanien er tallet 83,5 år. Det skal dog lige nævnes, at EU gennemsnittet ligger på 81,0 år – trukket ned af lande som Litauen, Bulgarien, Rumænien og Polen (Danmark ligger således på en 18. plads blandt de 28 EU lande). I lande som er mere nærliggende at sammenligne os med, Norge, Sverige og Finland ligger middellevetiden på hhv. 82,5, 82,4 og 81,5 år.

2018-12 OECD graph
Forventet levealder, baseret på gennemsnit udregnet for 2014-2016. Graf taget fra Health at a Glance: Europe 2018, OECD.

 

En interessant fodnote er dog, at hvis man isoleret set kigger på middellevetiden for danske mænd så ligger vi på en 12. plads blandt EU lande.

Årsagen til at vi i Danmark ligger i den dårlige ende ligger dog hverken i at vi er for overvægtige eller at behandlingssystemet fungerer dårligere end i lande vi generelt kan sammenligne os med. Hovedårsagen ligger ifølge en tidligere professor ved Statens Institut for Folkesundhed (Knud Juel) i, at mange danskere stadig ryger, og en sekundær årsag, at vi drikker mere end befolkningen i vore nabolande.

Budskabet er ikke overraskende entydigt: Tiltag, der resulterer i at færre danskere ryger vil give højere levealder, med sundere aldring, og frigive ressourcer til andre funktioner og behandlinger i sundhedssystemet.


DR Nyheder: Danmark har vesteuropæisk bundrekord i levealder, Signe Mai Visbøll, 9. december, 2018

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*