Sænkning af kolesterol ved kostindgreb

Forleden faldt jeg over et indlæg på CNN’s nyhedsside under deres Health sektion, som fangede min opmærksomhed: One cardiologist’s mission to reduce statin use for cholesterol, forfattet af hjertelægen dr. Elizabeth Klodas.

Som titlen antyder handler indlægget om at et mindretal læger i USA’s sundhedssystem, heriblandt dr. Klodas, ønsker at revurdere behandlingen af patienter med forhøjet kolesterol. Omkring 70 millioner amerikanere lider af forhøjet kolesteroltal. I stedet for at udskrive kolesterolsænkende statiner pr. automatik burde læger også tage hensyn til andre muligheder for behandling, der ikke nødvendigvis omfatter medicin.

Did you know that doctors are monitored according to whether they prescribe medications? If I don’t follow the cholesterol guidelines by prescribing statins, insurers will send letters scolding me. If I don’t talk to you about the cholesterol-lowering effects of walnuts and oat bran, nobody cares. Physicians even get paid more when a drug is prescribed. A medical encounter that generates a prescription is considered more complex, which qualifies for higher reimbursement. In contrast, if a physician uses some of the very limited time with patients to talk about antioxidants and omega-3 fatty acids, they get nothing more. Dr. Elizabeth Klodas til CNN Health.

Ifølge Dr. Klodas er der imidlertid en del forhindringer i vejen for læger, som måtte nære ønske at tilbyde patienter alternative behandlingsmuligheder, som f.eks. kostomlægning. Disse hurdles omfatter ifølge Dr. Klodas dels et system, der ikke krediterer, at lægen undlader at udskrive medicin, og dels at data, som understøtter en kostbaseret kolesterolbehandling ikke er åbenlyst tilgængelige.

Treatment guidelines, representing the standard of care, only pay lip service to nutrition. For example, the American Heart Association’s latest cholesterol management guideline is 120 pages long. How much of that is devoted to diet? One paragraph. The guideline mostly instructs providers on which patient to put on which drug and at what dose. Children as young as 10, according to the guidelines, can be started on statin medications such as Lipitor and Crestor. Dr. Elizabeth Klodas til CNN Health.

Da jeg var kommet et godt stykke ind i teksten begyndte jeg at tænke at der var tale om sponsoreret indhold, altså en mere eller mindre direkte reklame for et produkt, selvom det ikke tydeligt fremgår af artiklen. Selvom artiklen måske ikke direkte er en reklame er der dog et link til Step One Foods som Dr. Klodas er involveret i.

Step One Foods hjemmeside er der videre et link til forsøgsresultater, der henvises til i indlægget på CNN’s hjemmeside. Forsøget involverede personer med forhøjet kolesterol, som var statin-intolerante, og derfor var åbenlyse kandidater til alternativ kolesterolnedsættende behandling. I CNN artiklen henvises til at mange af forsøgspersonerne så en nedsættelse på 20, 30 og næsten 40% i kolesterolværdier efter 30 dages behandling med bestemte tilskud til kosten.

Udvalgte resultater for effekten af kostindgreb på personer med forhøjet kolesterol (Bemærk at ifølge Sundhedsstyrelsen er anbefalede værdier på <5.0 mmol/L total kolesterol og <3.0 mmol/L LDL-kolesterol). Jones et al (se link i bunden af dette indlæg).

Først og fremmest må det noteres, at de forsøgsdata, som er fremstillet endnu ikke er publiceret efter et kritisk  peer-review, det er blot en konference-poster. Basisnievauet for de deltagende personer var på 5,65+/-0,95 mmol/L totalkolesterol og 3,38+/-0,83 mmol/L LDL-kolesterol, så der er ikke tale om forsøgsdeltagere med tårnhøje niveauer som udgangspunkt. Dernæst må det konstateres, at der er stor variation på hvorledes forsøgpersonerne reagerede på behandlingen (varierer fra et fald på 37,6% til en stigning på 20,5% i LDL-niveau. De tilsvarende tal for total kolesterol er ikke vist). Det resulterede i moderate (om end signifikante) ændringer i total kolesterol (forskel på 5%) og LDL-kolesterol (forskel på 8.8%) ved kostindgrebet. Der sås ingen ændringer i triglycerider i forsøget. Den overordnede konklusion, hvis forsøget kan stå til troende, er at kostindgreb kan virke på nogle men ikke alle.

Der er nok ingen tvivl om, at Step One Foods og Dr. Klodas har en agenda der nok omfatter noget profit, da de ikke direkte fremhæver, hvilke fødevarer, der fremmer en kolesterolsænkning, men i stedet slår på at sælge produkter som æsker med ”Anytime Sprinkle”, ”Whole Oats Pancake Mix” og Strawberry Banana Smoothie Mix”.

Det virkelig interessante er dog, hvad det er for kostråd, der kan hjælpe i alt fald nogle patienter med at sænke kolesterolniveauet. For at komme det nærmere må man altså kigge lidt på forsøgets præmisser. Kostindgrebet i førnævnte forsøg omfattede et tilskud af ’ready-to-eat’ pakninger (fra Step One Foods) 2 gange om dagen, der giver minimum 5 gram fiber, 1000mg omega-3 fedtsyrer, 1000mg fytosteroler og 1800µmol antoxidanter pr. portion. Derudover var der tilsyneladende ingen indgreb i forsøgsdeltagernes daglige indtag.

Det som kan trækkes ud af ovenstående er dog nok ikke så langt fra de generelle kostråd som kan gives til personer i Danmark med moderat forhøjet kolesterol, inden medicinsk behandling kommer på tale.

På Sundhed.dk angives følgende kostråd:

  1. Spis mindre fedt
  2. Spis mindre fedt fra firebenede dyr
  3. Spis kostfibre, især fra havre
  4. Spis frugt og mange grøntsager
  5. Spis gerne 30 gram nødder dagligt
  6. Spis mindre sukker, især hvis du har højt triglycerid

Ovenstående bør kombineres med følgende

  • Vær fysisk aktiv
  • Tab dig hvis overvægtig

CNN News artikel

Step One Foods promotion

Konference poster

Sundhed.dk

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*