Senere pensionsalder ved stigende levealder?

Da jeg for nogle dage siden skrev et kort indlæg omkring Sundhedsstyrelsens nye rapport, hvor øget levealder tilsyneladende ikke nødvendigvis kan kædes sammen med øget sundhed i alderdommen, tænkte jeg, at det måtte være et spørgsmål om tid før det blev bragt på banen i sammenhæng med debatten om stigende pensionsalder.

DR Nyheder har bragt en række artikler omkring politikernes forslag om en generel stigning i pensionsalderen. I indslaget Bør vi lade pensionsalderen følge levealderen? bringes emnet så småt på bane, dog uden at der henvises til Sundhedsstyrelsens rapport.

Selvom vores levealder stiger, og vi generelt vil være friske længere, end vi er i dag og var førhen, så vil aldringsprocessen i dele af kroppen fortsat være den samme. Vores muskler og lunger begynder allerede at skrumpe fra 25-års alderen, og hastigheden fordobles, når vi rammer 65 år, hvor også hjernecellerne bliver færre.

Citat fra indslag på DR Nyheder

I stedet for at fokusere på livet efter tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet fokuserer artiklen da også mere på, hvad fysiske og mentale aldersrelaterede forandringer kan have på evnen til at udføre et dagligt arbejde. Men jeg er pænt sikker på, at svarene på Epinion-undersøgelsen, der ledsager artiklen, afspejler, at folk tænker lidt over, hvorvidt de overhovedet når at nyde deres otium ved en højere pensionsalder. I alt fald nok blandt de 38%, der har svaret at de er ‘helt uenige’ i at folkepensionsalderen bør stige yderligere i takt med, at levealderen stiger.

Dette tydeliggøres i et indslag, der efterfølgende kom på DR Nyheder: Håndværkerelever om stigende pensionsalder: ‘Jeg kan dø, inden jeg går på pension’.

Ingen tvivl om, at der den kommende tid er nogle vigtige diskussioner, som skal tages. Og politikerne er nok ved at være med på, at det kan ende med at blive det helt store emne op til det kommende folketingsvalg.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*