Plantefokuseret kost vs Plantebaseret kost

I 2017 skabte dokumentarfilmen What the Health en omfattende debat omkring vegansk kost. Det man skulle have troet var filmens vigtigste pointe – at det sagtens kan lade sig gøre at leve sundt uden at indtage animalske produkter – druknede nærmest i den efterfølgende debat, som blev skabt af den meget ensidige og til tider usaglige argumentation for en vegansk livsstil.

I 2019 kom der så en ny dokumentarfilm på banen: The Game Changers. I stedet for vegansk kost benyttes nu betegnelsen plantebaseret kost, men hovedemnet det samme som i What the Health. Filmen starter sådan set lovende med at lægge op til samme pointe – at man kan yde fysisk optimale præstationer, og leve sundt ved en vegansk livsstil. Men også her skrider det for filmmagerne, og der tyes til billige tricks og nøje selekterede videnskabelige resultater for at forsøge at sælge idéen om at al indtagelse af animalske produkter ikke blot er unødvendig, men direkte sundhedsskadelig.

Det er svært at pille ved mange af de etiske og miljømæssige argumenter for at undgå at spise kød. Men ud fra et sundhedsmæssigt synspunkt er der ikke videnskabeligt belæg for at sige, at det er sundere at leve udelukkende plantebaseret frem for at inkludere animalske produkter i sin kost.

Selvom kosten langt fra er den eneste forklaring på at visse befolkningsgrupper i såkaldte Blue Zones generelt lever længere end gennemsnittet, så tyder alt på at fødeindtaget i disse samfund spiller en væsentlig rolle for den sundhedsmæssige status. I de fleste af disse Blue Zones indgår animalske produkter rent faktisk som en del af kosten, men blot i væsentlig mindre mængde end vi gør det mange steder i verden.

Pointen her er, at i stedet for den nærmest militante veganske tirade som i What the Health og The Game Changers, så handler det om at levere et budskab, der er både ‘spiseligt’ for de fleste og på samme tid sagligt underbygget.

Helt enkelt kunne det være at øge opmærksomheden på en plantefokuseret kost, hvor kød, fisk, æg og mælkebaserede produkter ikke er bandlyst, men blot er reduceret til at udgøre en mindre del af vores daglige indtag.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*