Sammenligning af hjemmetests for kolesterol

Jeg har tidligere skrevet om det lille instrument MultiCare IN, som kan måle kolesterol-niveauet i blodet.

En gang hver anden måned bruger jeg det til at tage en måling for at følge med i om mit kolesterol-tal holder sig på et fornuftigt niveau.

I mere end et år har mit kolesterol-tal dog ligget under instrumentets detektionsniveau (dvs. under 3,3 mmol/L), så jeg begyndte at tænke på om jeg kunne stole på målingerne.

Det er også muligt at få foretaget en måling hos lægen, hvilket jeg ville have gjort, men inden jeg fik bestilt tid udviklede Covid-19 situationen sig.

I stedet faldt jeg over et test-Kit som kunne bestilles over nettet fra Cerascreen (samme sted som jeg har fået udført test for D-vitamin).

Efter kittet var ankommet med posten valgte jeg en morgen til at udføre en test på samme tid med begge analysemetoder. Faktisk var det da jeg var godt i gang med en måned på carnivor-kost. Multicare instrumentet meldte “low” som sædvanligt, mens jeg måtte vente på svar fra Cerascreens test, da prøven bliver analyseret på et laboratorium.

Desværre forsvandt prøven i posten, men Cerascreen var dog så flinke at sende mig et nyt kit uden beregning.

Også denne gang viste Multicare instrumentet “low”.

Testkittet fra Cerascreen. Der dryppes nogle bloddråber i centrum af kapslen, hvorefter det trænger ud i filteret. Når det er tørret ind efter 3-4 minutter lukkes kapslen, påsættes en mærkat, puttes i medfølgende returkurvert og sendes retur med posten.

I andet forsøg, med  over en måneds forsinkelse, fik jeg prøvesvar fra Cerascreen. Totalkolesterol-tallet var på 3,3 mmol/L – lige på grænsen, hvor mit eget instrument ikke længere kan måle. Så alt tyder på at der er rimelig fin overensstemmelse mellem de to test.

Prøvesvar et fra Cerascreen giver dog også resultater for både LDL og HDL samt triglycerider.

Fremadrettet er min plan at fortsætte med at bruge Multicare instrumentet til regelmæssige målinger af totalkolesterol (og triglycerider med separate målestrips) – da analysen er relativt billig, og man får hurtigt svar. Først hvis der skulle komme markante udsving i kolesterolværdien vil jeg tage kontakt til min læge eller bestille en ny test fra Cerascreen for at tjekke fordelingen mellem LDL og HDL.

Opsummering:

  • Begge testmetoder virker pålidelige

Fordele ved Multicare IN:

  • Relativt billig pr test, når måleinstrument er indkøbt
  • Prøvesvar på få minutter
  • Instrumentet kan også måle triglycerider og glukose (ved tilkøb af målestrips)

Fordele ved Cerascreen kit:

  • Kan benyttes, hvis man ikke kan eller vil involvere sin læge
  • Giver detaljeret måling – både LDL og HDL (og triglycerider)

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*