Kronologisk alder vs biologisk alder

De fleste har vel prøvet at møde personer, som så meget yngre ud end deres alder, og modsat kommet til at skyde på, at en person er væsentlig ældre end han eller hun faktisk er. Det er særligt det sidste, der kan bringe én i fedtefadet, hvis man er lidt for åbenmundet.

Vi ældes naturligvis alle sammen, men for nogle er processen hurtigere end for andre. Et ekstremt tilfælde er personer, der lider af Hutchinson-Gilfords syndrom (ofte blot benævnt progeria). På grund af en genetisk mutation er deres aldring kraftigt accelereret, og de bliver sjældent over 20 år. Undervejs får de ofte forskellige aldersbetingede skavanker som rynker, hårtab, åreforkalkning, gigt og knogleskørhed. For disse personer er den biologiske og kronologiske alder kraftigt forskudt i forhold til hinanden.

Denne forskydning forekommer tilsyneladende også almindeligt i befolkningen, blot mindre markant. I et interessant forsøg blev to personer sat til at bedømme alderen på 1004 kvinder. De havde 15 sekunder til at studere den enkelte kvinde ud fra et foto og komme med et bud på vedkommendes alder. Alle kvinderne var 75 år. Den tredjedel af kvinderne, der blev bedømt til at være ældst havde fire gange forøget risiko for at dø i forhold til alle de andre (i en periode på 4.5 år). Det kan naturligvis ikke udelukkes, at forskellige underliggende sygdomshistorier sætter sit præg på udseendet, og påvirker bedømmelsen. Men sygdom slider ofte også på kroppen, og kan accelerere den biologiske aldring. Det samme kan livsstilen imidlertid, fx vil rygning fremme udvikling af rynker.

Ved at følge generelle sundhedsprincipper omkring kost, motion mm. er det muligt at justere sin biologiske alder så den er yngre end den kronologiske. Så ved at drage lidt omsorg for sig selv går der længere tid før det er en gammel person, der stirrer tilbage på én i spejlet.

 


Kilder:

Cell Biology. Thomas D Pollard & William C Earnshaw. 2nd ed. Saunders. 2007

Sandheden om Sundhed. Bente Klarlund Pedersen. Politikens Forlag. 2011.

 Just one look, and fractures and death can be predicted in elderly ambulatory women. Gerdhem P, Ringsberg K, Akesson K, Obrant KJ. Gerontology. 2004 Sep-Oct;50(5):309-14.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*