Glutenfri kost og risiko for at udvikle kræft

For nylig har udvalgte danske medier indikeret, at en glutenfri kost kan øge risikoen for at udvikle kræft. En artikel i metroexpress leverede den lettere misvisende titel: ”Studie: Mangel på gluten kan føre til kræftsygdomme,” som hænger en øget kræftrisiko op på, at der ikke er gluten i kosten. Dette er der dog ikke belæg for at konkludere, og i samme åndedrag kan det siges, at der endnu ikke er data, som viser, at folk på glutenfri diæt får hyppigere kræft.

Forskningsresultaterne

Fakta er at en nogle amerikanske forskere fra University of Illinois, Chicago, har fundet, at en gruppe personer på glutenfri diæt havde et forhøjet indhold af visse giftstoffer i deres blod og urin sammenlignet med den generelle population. Blodværdier viste et niveau af tungmetallet kviksølv i blodet, som gennemsnitligt lå ca. 70% højere end folk på normal kost. Desuden var koncentrationen af uorganisk bundet arsen omtrent dobbelt så højt i urinen fra folk på glutenfri kost. Ophobning af kviksølv i kroppen kan lede til skader på centralnervesystemet. Høje niveauer af arsen i kroppen skal også tages alvorligt, da det er vist at kunne være kræftfremkaldende. Dog er der dog ikke præcise tal for sammenhængen mellem forskellige niveauer og kræftrisiko.

Årsagen

Artiklens forfattere har selv en mulig forklaring på, at personerne på glutenfri diæt har øget niveau af de nævnte giftstoffer. Årsagen kan formentlig findes i den kostsammensætning, der har erstattet de glutenholdige produkter. Mange erstatningsprodukter, som er at finde på supermarkedernes hylder er baseret på ris. Ris, der høstes fra marker i områder plaget af forurening kan optage øgede mængder kviksølv. Ris indeholder desuden naturligt relativt store mængder uorganisk bundet arsen, som kan ende i kroppen, hvis man indtager relativt store mængder ris eller risprodukter. Mængden af arsen i risprodukter vil bl.a. afhænge af jordbundsforld når risene dyrkes, og hvordan de bliver efterbehandlet.

With the increasing popularity of gluten-free diets, these findings may have important health implications since the health effects of low-level arsenic and mercury exposure from food sources are uncertain but may increase the risk for cancer and other chronic diseases.

– Bulka et al 2017 – Epidemiology

Risikoen

De amerikanske forskere afrunder selv med at nævne, at den helbredsmæssige konsekvens af at blive udsat for arsen og kviksølv i de angivne mængder ikke er kendt. Der skal også tages højde for, at der i forsøget var relativt få personer i den glutenfri gruppe (73), og at undersøgelsen er lavet på den amerikanske befolkning.

Resultaterne er naturligvis noget som bør danne grundlag for videre undersøgelser – også herhjemme.

Med hensyn til de mulige sundhedsmæssige effekter af indtagelse af arsen og kviksølv er det ikke et issue, der er begrænset til folk på glutenfri kost – personer, som generelt spiser meget ris/risprodukter, og eller bestemte typer fisk er også i denne risikozone.

 


Kilder:

Glutenfri diæt kan være kræftfremkaldende. Videnskab.dk. Anne Ringgaard. 17.2.2017

Studie: Mangel på gluten kan føre til kræftsygdomme. Amalie Abildgaard. Metroexpress. 20.2.2017

The Unintended Consequences of a Gluten-Free Diet. Bulka, Catherine M. MPH; Davis, Matthew A. PhD; Karagas, Margaret R. PhD; Ahsan, Habibul MD, MMedSc; Argos, Maria PhD. Epidemiology, February 15, 2017 – Volume Publish Ahead of Print – Issue – ppg, doi: 10.1097/EDE.0000000000000640

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*