multiCare in kolesterol- & triglyceridmåler

For år tilbage, da det stadig blev anbefalet, at man holdt igen med indtag af æg pga. deres kolesterolindhold, havde jeg en plan om at modbevise at æg per se var en ‘kolesterol-risiko’ for normale mennesker. Jeg manglede dog muligheden for at kunne foretage jævnlige målinger af kolesterol i blodprøver uden at blive ruineret, så projektet løb ud i sandet.

Sidenhen er der kommet nogle små apparater på markedet, der tillader at man selv kan måle sit kolesteroltal efter behov, til en rimelig pris. Mit ‘æggeprojekt’ er dog for længst blevet indhentet af  udmærkede videnskabelige forsøg, der understøtter, at æg ikke er ‘kolesterolbomber’. Jeg har dog alligevel valgt at investere i et lille kolesterolapparat –  af andre årsager.

Der er næppe mange yngre mennesker, der skænker kolesterol- og triglyceridniveauer mange tanker. Men når man bliver 40+ er det normalt en god idé at give sig selv et sundhedstjek, der omfatter status af blodtryk og niveau ovennævnte fedtstoffer da de kan sige noget om ens helbredstilstand. Hvis man ønsker det kan man konsultere sin læge, og tage den derfra.

Hvis man derimod ønsker at se om kolesterol- og triglyceridniveauet i blodet ændres løbende, evt. som følge af kostomlægning eller nye motionsvaner kan det være en glimrende idé at investere i et lille apparat, som man selv kan betjene.

Som nævnt har jeg selv investeret i et apparat. Tanken var at få et mål for min status som udgangspunkt, og herefter se om jeg kunne ændre den ved at ændre nogle få kostparametre. Og for mig virkede muligheden for at lave regelmæssige målinger derhjemme perfekt.

Over en periode på nogle måneder kunne jeg se en positiv effekt på både kolesterol- og triglyceridtallet ved små justeringer af min kost; først og fremmest ved at inkludere mere fisk, og fiskeolie i kostplanen. Nu tager jeg lejlighedsvise målinger blot for at tjekke at mine tal holder sig inden for ‘sunde’ grænseværdier.

multiCare in måleapparat i selskab med datachip, målestrip og lancetholder.

Det apparat jeg investerede i er et multiCare in apparat, der kan måle niveauer for totalkolesterol, triglycerider og glukose. Med apparatet følger nogle målestrips til kolesterol- og glukose-målinger, nogle lancetter (nåle) og en lancetholder til at stikke sig i fingeren med.

Prisen for selve apparatet er omkring kr. 800,- mens ekstra målestrips til hhv. kolesterol og triglycerider koster i omegnen af kr. 200 for 10 stk.

Apparatet er ganske enkelt at bruge:

 • Ved første brug skal tid og dato indstilles. Man kan desuden angive om de aflæste værdier skal angives i mg/dL eller mmol/L.
 • Den relevante datachip indsættes i siden af apparatet (specifik for den type målestrip, som benyttes).
 • Apparatet tændes.
 • Den passende målestrip indsættes i bunden af apparatet.
 • Prik hul på huden på en finger vha. lancet/lancetholder, og klem en dråbe blod frem.
 • Sæt en dråbe blod på målestrippen. Vent et øjeblik før analysen går i gang (hvis analysen ikke påbegynde så påset en dråbe blod mere).
 • Aflæs resultatet i displayet.

Nogle vil formentlig se det som en hurdle, at de skal prikke hul på sig selv for at frembringe en dråbe blod til målingen. Lancetholderen er en stor hjælp i den forbindelse. Ved at placere en lancet med nål i lancetholderen, kan man ganske enkelt lave et nøje afstemt prik i huden uden nævneværdig smerte.

Det er i princippet muligt at overføre data fra hukommelsen i apparatet til PC, men det har jeg ikke forsøgt – det er lang hurtigere selv at notere værdierne.

Grænseværdier for kolestrol og triglycerider i blodet:

Kolesterol:

 • <5.0 mmol/L: ideelt niveau
 • 5.0 – 6.0 mmol/L: let forhøjet niveau
 • 6.1 – 7.0 mmol/L: moderat forhøjet niveau
 • >7.1 mmol/L: udtalt forhøjet niveau

Ved måling af forhøjet kolesterolniveau anbefales det at konsultere sin læge, som bl.a. kan se nærmere på ratioen mellem HDL og LDL (hhv. high density lipoprotein og low density lipoprotein).

Triglycerider:

 • <1.7 mmol/L: normalt niveau
 • 1.7 – 2.2 mmol/L: på grænsen til forhøjet niveau
 • 2.3 – 5.6 mmol/L: forhøjet niveau
 • >5.6 mmol/L: kraftigt forhøjet niveau

Målestrips købes som minimum 10 ad gangen, og med hver batch følger en specifik datachip. Principielt skal stripsene bruges inden for 90 dage efter åbning. Heldigvis er 10stk-pakningen pakket 5 og 5 hver for sig, hvis man ikke bruger dem op så hurtigt. Jeg har dog selv brugt stripsene udover den angivne deadline uden at der kunne ses nogen forskel.

Apparatet kan desuden måle glukoseniveau, og kan derfor også bruges til at teste sin glukosetolerance.

I øvrigt er det ikke nødvendigt at måle kolesterol og triglycerider i blodet på fastende mave. Det har ellers været anbefalingen før i tiden. Et nyt studie har vist, at blodværdierne er stort set de samme, uanset om der måles ved faste eller ej.

Kort opsummeret:

Fordele:

 • Apparatet er meget enkelt at bruge
 • Der kan foretages målinger når det er belejligt
 • Kan måle kolesterol-, triglycerid- og glukoseniveau

Ulemper:

 • Måler kun totalkolesterol
 • Strips skal principielt bruges inden for 90 dage efter åbning

Apparatet er totalt enkelt at bruge, og er fint redskab hvis man ønsker at følge udviklingen i kolesterol- og triglyceridniveauer i blodet med jævne målinger. For at få information om ratioen mellem HDL & LDL er det dog nødvendigt at supplere med et lægebesøg.

 


Kilder:

Forhøjet kolesterolindhold i blodet. Netdoktor.dk. 7.1.2015

Nu behøver man ikke længere måle kolesteroltal på tom mave. Nyheder.ku.dk. 27.4.2016

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*