U-turn 2 – behandling af type-2 diabetes med livsstilændringer

Måske du har set programserien U-TURN 2, der for nylig har kørt på DR, med Chris MacDonald som den inspirerende indpisker for 6 diabetesramte personer, der har indvilget i at lægge livsstilen om i forsøget på at reducere deres behov for medicin.

Det tankevækkende tv-program er dog blot en del af et større studie, som foregår i samarbejde med Trygfondens Center for Aktiv Sundhed på Rigshospitalet under ledelse af Bente Klarlund Pedersen.

Jeg har selv haft personlig kontakt til flere enkeltpersoner med type 2-diabetes, som ved egen indsats, har formået at nå frem til at kunne lægge medicinen på hylden. Det som er rigtig spændende er dog om det blot var enkeltstående cases eller om det er noget som er opnåeligt for mange flere, hvis de er motiveret for det. Nok opfattes type 2-diabetes som en kronisk sygdom, men da den i høj grad er baseret på, at kroppen over længere tid udsættes for usunde livsstilsfaktorer, er det måske ikke så utænkeligt, at genoprettelsen af en sund livsstil også kan bringe kroppen tilbage i balance.

Med tanke på at prognoser anslår, at op mod 500.000 danskere vil lide af type 2-diabetes i løbet af de kommende 10 år er det oplagt at finde ud af om det er muligt at imødegå dette med en type intervention, der kan gøre én rask og medicinfri igen.

Kriterierne for at kunne blive inkluderet i studiet var:

  • Har type 2 diabetes
  • Bruger højest to slags medicin mod din diabetes. Dette må ikke være insulin.
  • Er 18 år eller ældre
  • Ikke er gravid
  • Ikke lider af stofskifte-, lever-, nyre-, hjerte- eller lungesygdomme
  • Ikke har handicap som umuliggør, at du kan deltage i intensive motionsformer
  • Har et BMI højere end 25 og lavere end 40

Deltagerne skulle i forløbet indgå i en markant omlægning af deres livsstil, der inkluderede indgreb i de livstilsfaktorer, der indebærer en helbredsrisiko – dvs. kost, motion og rygning.

Efter 1 års forløb lykkedes det alle 6 deltagere at opnå en markant reduktion af nødvendig diabetes-medicin, og 4 af deltagerne kunne trappe helt ud af medicinforbruget. For det sideløbende større forsøg opnåede 73% af deltagerne en reduktion af deres medicinindtag, og 56% blev helt medicinfri under forløbet.

Vi kan sige for vores U-turn deltagere, at de har enormt svært ved at vedligeholde det her når de ikke har en verden omkring dem, som er med til at bakke dem op. Så hvis vi skal lykkes på den lange bane, så må vi kigge på vores kultur. Vi er nødt til at prioritere anderledes. Det er tid til et U-turn.

– Chris MacDonald

De imponerende resultater taler for sig selv. Hvis man har set nogle af afsnittene i programserien er det tydeligt, at forløbet har kostet blod, sved og tårer. Men som Chris MacDonald afrunder med at erklære i slutningen af tv-programmet, så er et års omlægning af livsstilen ikke nok; det skal holdes ved lige resten af livet. Symptomerne på type 2-diabetes er måske reduceret eller helt forsvundet, men dispositionen for at udvikle sygdommen vil jo stadig være til stede.

Der er risiko for at det vil gå lige som langt de fleste, der umiddelbart lykkes med en slankekur; de taber nogle kilo, men tager efterfølgende det hele på igen. Det bliver interessant at se, hvad den endelige konklusion på 2-års opfølgningen af forskningsprojektet på Rigshospitalet bliver.

Det vigtige budskab at tage med sig fra Chris MacDonalds U-TURN 2 projekt er, at det det kan lade sig gøre at behandle type 2-diabetes med en livsstilsomlægning – og endnu mere optimalt, at det vil kunne lade sig gøre at forebygge den epidemiske udviklingen af sygdommen, hvis der bliver sat målrettet ind i tide.


U-turn 2 – Kan type 2-diabetikere leve et liv uden medicin? dr.dk

Læs om U-TURN 2 forskningsprojektet. aktivsundhed.dk

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*