Ibuprofen – livsfarlig håndkøbsmedicin?

Nyhedsredaktionen på DR Nyheder har for nylig haft et indlæg, hvor to vægtige professorer citeres for at advare mod brugen af ibuprofen. Indlægget er i øvrigt fulgt op af yderligere artikler.

Jeg har i årevis forsøgt at sige, at det er forkert at købe dem i håndkøb, fordi det sender et signal om, at det er ufarligt.

– Peter Gøtzsche til DR Nyheder

Gunnar H. Gislason, klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Gentofte Hospital har sammen med forskningskolleger netop udgivet et arbejde, der påviser en øget risiko for brugen af NSAIDs (Non Steroidal Anti-Inflammatory Drugs), omfattende ibuprofen, i forhold til at få hjertestop. Det skal dog understreges, at personerne inkluderet i studiet var i decideret behandling i med ibuprofen, hvilket vil sige at de i en periode indtog medicinen regelmæssigt. En gennemlæsning af artiklen giver dog ikke indblik i hvilke doser der var tale om.

Uddrag fra Figur 3 fra Arfè et al. Doserne i figuren svarer til: Low: <961 mg, Med: 961-1560 mg, High: 1561-2400 mg, Very high: >2400 mg.

Et tidligere studie, baseret på registre fra 4 europæiske lande, kom til en tilsvarende konklusion, hvad angår ibuprofen. Her er det dog relativt nemt at finde frem til, hvilke doser, der blev testet. Som det ses af figuren er der tale om høje doser, >2400 mg pr dag, indtaget regelmæssigt, før der sås en signifikant forhøjet risiko for hjertestop.

I 2015 udsendte EU’s bivirkningskomité, PRAC, at behandling med høje doser af ibuprofen (≥2400 mg døgn) kunne knyttes til en let forhøjet risiko for kardiovaskulære bivirkninger, inklusive blodprop i hjertet (AMI, akut myokardieinfarkt) og blodprop eller blødning i hjernen (apopleksi).

Det er væsentligt at sætte disse doser lidt i perspektiv. Købes ibuprofen, som håndkøbsmedicin fås de i doser á 200 mg pr pille, og bruges de efter hensigten, altså som beskrevet i medfølgende indlægsseddel (maksimalt 1200 mg pr døgn), er der ind til videre intet, der peger på, at det øger risikoen for hjertestop.

Det kan altid anbefales at læse indlægssedlen grundigt inden man tager medicin, da også håndkøbsmedicin inden for de anbefalede doser kan give uønskede bivirkninger. Der vil desuden være særlige tilfælde, hvor bestemte typer medicin bør undgås. For ibuprofen omfatter det f.eks. overfølsomhed, dårligt hjerte, i kombination med anden medicin eller graviditet, hvilket også vil fremgå af beskrivelsen.

Hvad angår ibuprofen til behandling af forbigående smerter, er der dog ikke noget, som peger på at der er grund til bekymring i relation til risikoen for hjertestop. Brug dog så lav dosis som nødvendigt (ikke højere dagsdosis end angivet på indlægssedlen) og stop behandlingen så hurtigt som muligt.

 


Kilder:

Overlæge: Ibuprofen bør ikke købes i håndkøb. DR Nyheder, 16.3.2017

Lægemiddelstyrelsen: Tag kun ibuprofen, hvis det er højst nødvendigt. DR Nyheder, 16.3.2017

Apoteker: Ibuprofen bør ikke sælges i supermarkedet. DR Nyheder, 16.3.2017

Non-steroidal anti-inflammatory drug use is associated with increased risk of out-of-hospital cardiac arrest: a nationwide case-time-control study. Sondergaard KB, Weeke P, Wissenberg M, Schjerning Olsen AM, Fosbol EL, Lippert FK, Torp-Pedersen C, Gislason GH, Folke F. Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother. 2016 Dec 26. pii: pvw041. doi: 10.1093/ehjcvp/pvw041

Non-steroidal anti-inflammatory drugs and risk of heart failure in four European countries: nested case-control study. Arfè A, Scotti L, Varas-Lorenzo C, Nicotra F, Zambon A, Kollhorst B, Schink T, Garbe E, Herings R, Straatman H, Schade R, Villa M, Lucchi S, Valkhoff V, Romio S, Thiessard F, Schuemie M, Pariente A, Sturkenboom M, Corrao G; Safety of Non-steroidal Anti-inflammatory Drugs (SOS) Project Consortium. BMJ. 2016 Sep 28;354:i4857. doi: 10.1136/bmj.i4857.

Nyt om bivirkninger. Sundhedsstyrelsen, Årgang 6, nr. 4, april 2015.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*