Fitnesshapser #4, 2017

Nedenfor kan findes nogle kortfattede sundhedshapsere, som er udvalgt fra nogle af månedens livsstilsmagasiner. Oplysningerne er som sædvanligt gengivet uden kritisk stillingtagen til lødigheden af udsagnene.


Aktiv træning

Luteinrige grøntsager stimulerer hjernen

Et studie har vist, at de forsøgspersoner, som havde de højeste niveauer af lutein i kroppen klarede sig bedst i mentale tests, hvilket også afspejlede sig i hjernescanninger. Lutein er et carotenoid, der forekommer i højt niveau i visse grøntsager som grønkål, spinat  og brøndkarse. Selvom der ikke er tradition for at bruge det i det danske køkken er mælkebøtteblade en af de rigeste kilder til lutein.

  • Angivet kilde: University of Illinois

 

Ét ugentligt langt træningspas er lige så godt som flere korte

Et nyt studie peger på at risikoen for dø af hjertesygdom eller kræft falder lige meget hvad enten den anbefalede mængde træning på 150 min pr. uge bliver fordelt på flere træningspas eller om det gøres på én gang. Den generelle risiko for tidlig død blev sænket omkring 30%, mens den for hjertedød og kræftdød blev sænket med hh. 40% og 18% ved regelmæssig motion i anbefalede mængder.

  • Angivet kilde: JAMA Internal Medicine

 

I FORM

Daglige cykelture fremmer sundheden

Danskerne er blandt de som oftest træder i pedalerne i Europa. Kun hollænderne cykler mere. 48 procent af os cykler flere gange om ugen. Ifølge et svensk baseret studie er der en sundhedsgevinst at hente ved at tilhøre det cyklende folk. Over 23.000 svenskere med en gennemsnitsalder på 43.5 år blev fulgt over 10 år, og deres cykelvaner blev fulgt. Folk med mindst 1 km cykeltur hver vej til og fra arbejde havde reduceret risiko for at udvikle overvægt (-39%), forhøjet blodtryk (-11%), forhøjet kolesteroltal (-20%) og diabetes (-18%).

  • Angivet kilde: American Heart Association

Magnesium beskytter mod livstilssygdomme

Forskere undersøgte niveauet af magnesium i kosten for mere end 1 million mennesker i ni lande. Den gruppe, der indtog mest magnesium gennem kosten havde gennemsnitligt 10% lavere risiko for at få slagtilfælde og 26% lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med den gruppe, som indtog mindst. Tilstrækkeligt magnesium opnås f.eks. ved at indtage 1.5 dL havregryn, eller kombinere andre fødevarer som mørk chokolade mandler og kikærter.

  • Angivet kilde: BMC Medicine

 

Vegetarer præsterer som kødspisere

Forskere sammenlignede præstationen hos atleter der på vegetarisk kost med kødspisende atleter. Resultatet var at både konditionsmæssigt og i styrketests var vegetarerne fuldt på højde med deres kødspisende konkurrenter.

  • Angivet kilde: Arizona State University

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*