Om sf.b


Om bloggen

Gennem de seneste årtier har videnskaben eftervist, hvad mange ‘motionstosser’ længe har været klar over; at livslang motion giver øget livskvalitet langt ind i alderdommen. Kombineret med sunde kostvaner giver det de bedste vilkår for at virkelig leve livet – hele livet.

Formålet med denne blog er at bidrage med inspiration til at finde frem til nogle af de oplysninger, råd og tips, der gør én i stand til at holde sin sundhed ved lige, særligt når alderen begynder at trykke. Mange indslag er også relevante for yngre. En dag når de også længere frem i livet. Men mange seniorer oplever heller ikke længere helt så mange begrænsninger for deres udfoldelser, og grænsefladen mellem yngre og ældre udviskes i større og større grad.

 

Bloggens emner fordeler sig blandt nedenstående:

Træning

præsenterer råd og tips om forskellige typer træning for seniorer. Her kan også findes indslag om ny viden om træningskoncepter, der har relevans for den modne motionist. Endelig er der beskrivelser af min egen træning til inspiration – og advarsel.

Ernæring

promoverer resultater fra videnskabelige studier, og fødevarer, der fortjener opmærksomhed ved deres sundhedsfremmende egenskaber. Desuden fokuseres, der på kosttilskud, som med rette (eller urette) målrettes den ældre del af befolkningen.

Skader & Sygdom

beskriver forskellige skader og sygdomme, der særligt rammer når den anden ungdom indtræffer. Efterhånden som vi får større viden om baggrunden for sygdommes opståen, åbner det ofte op for måder at forebygge dem. Dette vil også blive berørt.

Det kritiske øje

leverer et kritisk syn på koncepter, produkter eller på postulater omkring sundhed, træning eller ernæring, der måske, måske ikke, lever op til deres anprisninger.

Inspiration

præsenterer personer eller produkter, der inspirerer til at føre en sund livsstil som senior.

Baggrund

giver en indføring i grundlæggende viden omkring træning, kost, sygdom og kroppens biologi.

Produkter

leverer subjektive anmeldelser af produkter jeg selv har testet.

Anti-aging

præsenterer strategier og produkter, der skulle kunne hæmme aldringsprocessen.

Læsestof

er forslag til bøger, der omhandler aldring og emner der hører under dette. Det kan omfatte alle bøger med et aktuelt budskab – ikke blot nyligt udkomne.

Q & A

gennemgår forskellige spørgsmål som ofte bliver stillet omkring træning.

Smil

præsenterer små jokes og trænings-hjælpemidler, der nok først og fremmest skal hjælpe med at fylde producentens lommer, eller andet, som kan få én til at trække på smilebåndet.

Fitness-hapsere

er korte gengivelser af nyt inden for sundhed og aldring fra forskellige medier, uden kritisk stillingtagen til sandhedsværdien.

Citater

er små guldkorn leveret af personer, der har oplevet alderen på egen krop.


Om mig

Til hverdag arbejder jeg på Panum Instituttet, som lektor. Her forsker og underviser jeg i emner inden for cellebiologi.

Mit udgangspunkt for denne blog er interessen for at holde mig i form. At være i bevægelse er enormt vigtigt for mit velbefindende. Derudover besidder jeg en kæmpe nysgerrighed efter at forstå biologiske sammenhænge, krydret med en generel videnskabelig indsigt.

Jeg er ikke en buff  superatlet, der har dyrket sport på eliteplan, eller er blevet fristet over evne af anabolske ‘hjælpemidler’. Jeg har heller ikke taget en uddannelse som personlig træner eller kostvejleder. Jeg er et ganske almindeligt sportsmenneske , der har motioneret regelmæssigt i mere end 30 år, og efterhånden har lært lidt om hvordan min krop reagerer på forskellige former for træning – og kost.

At jeg har valgt at fokusere på senior fitness skyldes i høj grad, at jeg selv har ramt de 50. Jeg kan efterhånden mærke på egen krop, at jeg skal holde mere øje med hvad, og hvor meget jeg spiser – og at jeg ikke længere kan holde til at træne på samme måde som da jeg var 25 eller 30. Selvom aldring i et eller andet omfang er et udtryk for et forfald, er det en interessant proces, og en spændende udfordring at holde hjulene kørende så godt de kan, så længe de kan.

Med håb om at du vil finde inspiration på siderne,