Fitness-Hapser #2 2023

Her er endnu et lille udpluk af sundhedsnyheder fra aktuelle danske fitness-magasiner. Jeg har ikke nærlæst de studier, som der refereres til i artiklerne, så pointerne skal som altid tages med dette forbehold.


 

Væskemangel fremmer aldring

Et studie, der fulgte omkring 11.000 personer over 25 år, fokuserede på væskebalance ved undersøgelser af natriumkoncentrationen i blodet (en høj natrium-koncentration er tegn på for lavt væskeindtag). Personer med højt natrium-niveau havde typisk højere blodtryk, højere kolesterol-værdier og større risiko for at udvikle kroniske sygdomme samt 21% højere risiko for tidlig død.

Aktiv Træning, april 2023 (via National Institutes of Health)

 

Sundhedsfordele ved løb når man er ældre

  • Styrker knogler og led
  • Styrker lunger, kredsløb og hjerte
  • Giver lavere hvilepuls og blodtryk
  • Giver lavere kolesteroltal

Aktiv Træning, april 2023

 

Løbetræning mindsker udvikling af slidgigt

Det er stadig en ganske udbredt opfattelse, at løbetræning øger risikoen for at man får slidgigt i knæ og hofter. Det er dog mest af alt blot en dårlig undskyldning for ikke at snøre løbeskoene – dog med en enkelt mente. I et studie, der samlede data fra 17 videnskabelige undersøgelser (over 114.000 personer, alder- og kønsfordeling er ikke uddybet) viste at forekomsten af slidgigt hos ikke-løbere var 10,2% mens for motionsløbere var det 3,5% – altså 3 gange så høj hos de, der ikke løb. For eliteløbere var forekomsten dog på  13,3%, hvilket viser, at træning på virkelig højt plan kan have en negativ virkning på generel sundhed.

Aktiv Træning, april 2023 (via Journal of Orthopaedic & Sports Physical Therapy)

 

Paradontitis påvirker helbredet

Tidligere benævnt paradentose eller parodontose, er en lidelse der kan opstå ved kronisk tandkødsbetændelse, hvor inflammationen spreder sig fra vævet omkring tænderne til det dybere væv omkring tandroden. Det viser sig at med parodontitis følger ofte andre helbredproblemer, end blot med tænderne. Et svensk studie fra 2021 peger på, at personer med parodontitis har en 49% forhøjet risiko for at udvikle hjerte-kar sygdom. Desuden forværres kroniske sygdomme som type 2 diabetes ved parodontitis, formentlig pga den kroniske inflammationstilstand. Ubehandlet parodontitis er også korreleret til udvikling af Alzheimers og leddegigt. Derfor er det en rigtig god idé med regelmæssige besøg hos tandlægen så en eventuel behandling kan sættes i værk.

I Form, april 2023

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*