Outlive – af Peter Attia

Dr. Peter Attia er en amerikansk læge, der har specialiseret sig i at promovere tiltag, der fremmer at hans patienter lever længst muligt, sundest muligt. Umiddelbart får man indtryk at han stadig selv er aktiv i sin klinik, men han i også gang i mange andre projekter. Han har etableret Early Medical, som når det kommer helt op på benene, er et online kursus eller program, der indfører én i hvordan man bedst optimerer sit helbred (til en pris på $2500) Han kører podcasten the drive, og han deltager ofte i andre podcasts eller holder foredrag til konferencer mm.

Og så har han skrevet Outlive – The Science & Art of Longevity (i samarbejde med Bill Gifford). Bogen udkom i 2023.

Den hovedpointe, som fremlægges i bogen er den samme som den kliniske tilgang Dr. Attia er nået frem til: at stræbe mod at tilbyde patienter Medicin version 3.0 mod den gængse og utilstrækkelige version 2.0. Versionsnumrene er Attias påfund, og kræver nok yderligere forklaring. En kort og simpel gengivelse er, at Medicin version 2.0 er en videreudvikling fra Medicin 1.0, hvor behandlere af sygdomme i grove træk manglede den biologiske baggrund for sygdommens opståen og behandlingen derfor ofte var rent gætværk. Medicin 2.0 kom for alvor på banen, da lægestanden begyndte at få mere greb om baggrunden for forskellige sygdommes opståen, og der blev udviklet decideret medicin, eksempelvis penicilin. Attias definition af Medicin 3.0 bygger ovenpå den nuværende lægegerning, hvor det mest af alt stadig handler om at behandle patienten, når sygdommen er brudt ud. Det betyder, at behandling af en eller anden karakter bør sættes ind inden sygdom konstateres. Efter Attias opfattelse er der nu så meget viden om risikofaktorer og muligheder for at få måleværdier, der gør at man kan forebygge eller i alt fald mindske risikoen for sygdomsudvikling i rigtig mange tilfælde. Og i en række tilfælde kan det betyde, at medicin bør tages forebyggende efter Attias mening. Men også andre strategier spiller en vigtig rolle for sund aldring: træning, ernæring, søvn og mentalt helbred.

Og disse ting beskriver han mere indgående i bogens kapitler. Et godt eksempel på, hvor forebyggende tiltag spiller en altafgørende rolle er i forbindelse med demenssygdomme som Alzheimers, hvor der endnu ikke er fundet et medikament, der effektivt kan bremse sygdomsudviklingen. Påvisning af arvelige risikofaktorer for forskellige sygdomme kan vise vejen for, hvilke tiltag, der kan mindske risikoen for at de kommer til udvikling.

Bogens sidste afsnit fremstår som om Dr Attia har haft et behov for at blotlægge baggrunden for at han efter eget udsagn har været utilstrækkelig som familefar, ægtemand og kollega. For mig synes kapitlet måske lidt malplaceret, men det er i det mindste giver Attia en meget ærlig betragtning om sit eget liv og en historie, der viser, at der er en vej til lyset, hvis man indser, at det mentale helbred ikke skal negliceres, hvis man ønsker et sundt, langt og meningsfyldt liv.

Bogen er bestemt læseværdig og kommer med masser af fornuftige betragtninger omkring, hvordan man bør gribe livet an, hvis man vil leve sundt og længe.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*