Eksperternes anbefaling: undgå kræft ved livsstilsændringer


Hvis man har fulgt med i Kræftens Bekæmpelses nylige promovering af anbefalinger, der kan forebygge kræft (10-kampen), vil man måske huske, at det er estimeret at 40% af alle kræfttilfælde kan forebygges ved justeringer af livsstilen. Mange af de råd, der blev givet under Kræftens Bekæmpelses kampagne er baseret på videnskabelige data, som også høstes af World cancer Research Fund International.

World Cancer Research Fund International er en non-profit organisation baseret i Storbritannien, Nederlandene, Hong Kong og USA, der benytter sig af et netværk af eksperter til at formidle vidensbaseret information omkring forebyggelse af kræft.

Oversigt of ekspertpanelets anbefalinger. Fra World Cancer Research Fund International.

 

For nylig har organisationen publiceret 3. udgave af en ekspert-rapport omkring tiltag, der kan forebygge udvikling af kræft. Hvis man har fulgt lidt med i emnet den seneste tid vil de fleste af anbefalingerne ikke komme som den store overraskelse. Kort opridset er anbefalingerne følgende:

  • Hold en sund vægt, og undgå vægtstigning som voksen. Hold vægten inden for det anbefalede område – både under opvækst og som voksen (for voksne angives det som et BMI på 18.5 – 24.9). Overvægt giver øget risiko for udvikling af kræft i bl.a. spiserør, bugspytkirtel, lever, tyktarm, bryst og nyrer – og formentlig for udvikling af kræft i mundhule, svælg, strubehoved, mavesæk, galdeblære, æggestokke og prostata. Grunden til at ‘vægtstigning som voksen’ er medtaget er, at det kan relateres til øget risiko for kræft i livmoderslimhinde og bryst.
  • Vær fysisk aktiv. Et absolut anbefalet minimum for fysisk aktivitet, der beskytter mod kræft er på 150 minutter af moderat intensitet eller 75 minutter ved højere intensitet. Der er god evidens for at fysisk aktivitet beskytter mod udvikling af kræft i tyktarm, bryst og livmoderslimhinden.
  • Spis fuldkorn, grøntsager, frugt og bønner. Det anbefales at spise mindst 30g fibre og 400g frugt og grøntsager om dagen. Stivelsesholdige grøntsager som kartofler tælles ikke med. Regelmæssigt indtag af fuldkorn og kostfibre beskytter bl.a. mod udvikling af tyktarmskræft.
  • Begræns indtaget af fast food. Forarbejdede madvarer med højt indhold af fedt, stivelse og/eller sukker bør i videst omfang undgås, for at undgå overvægt. Eksempler er burgers, friturestegt kylling, pommes frites og sukkersødet sodavand. Udover at kunne bidrage med vægtforøgelse og den følgerisiko for at udvikle kræft ved overvægt, er der evidens for at spikes i glucose og insulin efter indtagelse af mad øger risikoen for at udvikle kræft i livmoderslimhinden.
  • Begræns indtaget af rødt og forarbejdet kød. Det anbefales at have et moderat indtag af rødt kød (ikke mere end 3 portioner om ugen), defineret som kød, der stammer fra pattedyr; okse, svin, lam osv. Det anbefales at minimere indtaget af forarbejdet kød. Forarbejdet kød er typisk hamburgerryg, salami, pølser og en række typer pålæg. Indtagelse af rødt kød og forabejdet kød sættes i forbindelse med øget risiko for at udvikle tyktarmskræft.
  • Begræns indtaget af sukkersødede drikke. Sukkersødet sodavand bør undgås. Indtaget af frugtjuice bør begrænses; det samme gælder sukkersødet kaffe og te. Usødet kaffe beskytter formentlig mod kræft i lever og livmoderslimhinde. Kræftrisikoen ved indtaget af sukkerholdige drikke forklares ved sammenhængen med den øgede risiko der er for at udvikle overvægt, og det er således de kræftformer, som er nævnt under første punkt, som er i risikozonen.
  • Begræns indtaget af alkohol. I forhold til kræftrisiko er absolut mådehold det bedste. Selv små mængder alkohol øger risikoen for flere typer kræft. Generelt øger alkohol risikoen for at udvikle kræft i mundhule, svælg, strubehoved, spiserør, lever, tyk/endetarm, bryst og mavesæk. Dog synes alkohol i et vist omfang at beskytte mod udvikling af nyrekræft, et kuriosum, der dog ikke opvejer risikoen ved de andre kræftformer.
  • Undgå kosttilskud. generelt kan det ikke anbefales at indtage kosttilskud for beskyttelse mod udvikling af kræft. Visse typer høj-dosis kosttilskud kan endda øge risikoen for udvikling af kræft (store doser beta-karoten kan øge risikoen for udvikling af lungekræft). Undtagelser nævnes dog: B12 vitamin for personer >50 år, der har svært ved at optage B12, jern og folsyre til kvinder der skal være eller er gravide og vitamin D til spædbørn samt for kvinder der er gravide eller ammer.
  • Am din baby. Der er stærk evidens for at det at amme sin baby beskytter både barn og mor. Barnets risiko for at udvikle overvægt mindskes, og samtidig mindskes risikoen hos moren for at udvikle brystkræft.

Et par kommentarer: Det er interessant, at elementer som at undgå rygning/passiv rygning, og at nyde solen med måde ikke er medtaget (nævnes dog i i teksten på den figur, jeg har medtaget ovenfor). Det er formentlig bevidst, for at trække fokus over på andre emneområder end ‘de gamle travere’, som vi alle allerede har hørt om tusindvis af gange. Desuden undrer det mig, at der under kosttilskud ikke nævnes noget om en undtagelse i forbindelse med vitamin D, særligt for ældre. Måske fordi det naturlige indtag og adgang til sollys varierer mellem lande?

For at opsummere, så er der nok ikke nogle overraskende anbefalinger i ovenstående, men det er stadig tankevækkende, at lidt under halvdelen af kræfttilfælde kan undgås, hvis vi blot har en sund hverdag.

Læs mere om ekspertrapporten på World Cancer Research Funds hjemmeside.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*