Duane & Rena Ose fra Win the Wilderness

Normalt er jeg rimelig kræsen med hvad der skal køre, hvis jeg beslutter mig for at sætte mig til rette i sofaen og tænde for tv’et.

Ikke desto mindre kan jeg ikke sige mig fri for at have set et endog meget bredt udvalg af programmer – inklusive forskellige former for reality-TV. Det skyldes, at jeg bruger det som adspredelse når jeg ror længere ture på min indendørs romaskine, hvor der ikke behøver at være fokus på at hold intensiteten i top.

Et reality program jeg blev fanget lidt af på en af mine roture er Win the Wilderness: Alaska. Hvis jeg skal komme med en kortfattet synopse på programmet, handler det i store træk om, at 6 britiske par dyster om at overtage en imponerende bjælkehytte og tilhørende grund dybt inde i Alaskas skove. Præsentationen af parrene, og de forskellige udfordringer, de skal igennem er mildt underholdende – og et pænt stykke fra det drama og de intriger, som ofte følger med reality-shows. Det som virkelig fascinerede mig var den bagvedliggende historie; om det ægtepar, der i sin tid etablerede sig og opbyggede deres livsværk – på et øde sted, hvor de eneste naboer i miles omkreds er bjørne.

Som historien lyder vandrede Duane Ose ind i et øde skovområde i Alaska tilbage i 1980’erne, for at annektere et stykke land. På de 2 hektar begyndte han at lægge an til sit fremtidige hjem. Efter nogen tid fik han følgeskab af Rena, som han blev gift med. Sammen etablerede de Ose Mountain – med en bjælkehytte bygget af tømmer fra deres grund. Off-grid er meget betegnende for deres tilværelse – uden rindende vand, el-forsyning fra batterier og solpaneler samt opvarmning i de bidende kolde vintermåneder fra brænde, som de måtte sørge for at have samlet tilstrækkeligt af i tide. Kommunikation med omverdenen var via satellittelefon, og levering af forsyninger foregik med taxifly efter rydning af et område til landingsplads.

Det var deres drømmetilværelse – og de udlevede den sammen. Ind til de begge nåede op i 70’erne og hverdagens gøremål begyndte at blive for stor en mundfuld. I en periode kunne de klare den ved at undgå vinterophold, men til sidst var det klart for dem, at dagene på Ose Mountain ville rinde ud.

Grunden på Ose Mountain med bjælkehytten til højre.

At sælge deres livsværk ville dog ikke blive let; ikke bare det at skulle overlade den håndbyggede bjælkehytte til andre, men også at finde interesserede købere. Derfor kunne det nærmest ikke passe bedre da der blev lavet aftale omkring en TV produktion. Duane og Rena fik efter sigende et seks-cifret beløb i dollars for at indgå i serien på 6 afsnit, som kulminerede i at nøglerne til bjælkehytten blev overdraget til det par, som de to ældre fandt mest egnede til at fortsætte i deres ånd.

Efter en vemodig afsked med Ose Mountain kunne Duane og Rena drage mod solnedgangen med udsigten til et velfortjent otium.

Som historien blev fremlagt over de 6 afsnit, fremstår Duane og Rena som inspirationskilde for personer, der ønsker at tage skæbnen i egen hånd og forme sin tilværelse efter eget ønske – og forfølge det helt frem til livets efterår.

Det er sådan sagaen ender i TV-serien – og det er derfor jeg skrev dette indlæg som en kilde til inspiration!

 


…. men!!!

Jeg skulle have ladet den ligge dér, og blot hoppet videre til et nyt TV-program næste gang jeg satte mig på romaskinen. Men jeg blev nysgerrig efter at finde ud af om det vindende par kunne finde samme opskrift på at leve sammen i ødemarken som Ose-ægteparret. Men google er nogle gange en uoverskuelig størrelse. Så da jeg søgte lidt på nettet sad jeg kort tid efter med informationer, der sætter historien i et andet lys.

Jeg spoiler nok ikke så meget ved TV-serien ved at nævne, at vinderne ikke har haft mulighed for at tage ud og bo i bjælkehytten endnu – i høj grad på grund af Corona-pandemien. Men hvis du har planer om selv at se TV-serien skal du måske ikke læse videre – så hermed en advarsel!

….

Det viser sig, at Duane og Rena havde forsøgt at få solgt grunden på Ose Mountain i en årrække – uden held. Rena havde et stort ønske om at få indlagt rindende vand i hytten for lidt aflastning, men det nåede de aldrig til. Forhandlinger med et andet produktionsselskab var gået i vasken, da de arbejdede med et andet koncept end Duane ville acceptere. Så da det aldrende ægtepar endelig fik lavet aftale med et britisk produktionsselskab var det ved at være sidste udkald.

Udover at have lidt af cancer var Duanes mobilitet kraftigt mindsket efter en skade på hoften. Rena havde også fået sine ting at slås med. Tilbage i 2011 havde hun haft et hjerteanfald på Ose Mountain, hvilket først stod helt klart da hun så hurtigt det nu var muligt blev indlagt på et hospital i Fairbanks. Rent faktisk blev evakueringen iværksat via en kontakt på Facebook, da Duane på det tidspunkt ikke kunne få andre kommunikationsmidler til at fungere. Rena blev opereret og kunne efterfølgende vende tilbage til livet i bjælkehytten.

I midten af 2019 var Duane og Rena rykket til en mindre by i Minnesota, Redwood Falls, tæt på familie, og et sted, hvor det er noget nemmere at få hverdagen til at fungere når helbredet ikke længere er på toppen. Efter de slog sig ned i Minnesota blev det klart, at Rena skulle gennem en ny hjerteoperation. Da Rena var bevidst om risikoen ved operationen havde hun gjort det klart, at hun ønskede at få spredt sin aske ved Ose Mountain, hvis hun ikke klarede den.

Hun døde i maj 2020 som følge af komplikationer i forbindelse med hjerteoperationen.

Alting har naturligvis en ende, og slutningen på denne historie kunne sådan set stadig have fået en værdig afslutning.

I stedet udviklede det sig til et bizart drama, som sikkert ville have været et ønskescenarie for mange producenter af reality-TV.

Duane følte sig tilsyneladende ensom efter at have mistet Rena, så via internettet kom han i kontakt med en anden kvinde. Hendes navn var Ellie-Mae Blair, og hvad der efterfølgende er blevet skrevet om hende, er betegnelsen gold-digger måske ikke helt ved siden af.

I alt fald havde hun held med at overtale Duane til prompte at opgive sin bolig i Redwood Falls for at rejse til Fairbanks i Alaska for at møde hende. Efter deres eget udsagn blev de gift kort efter at have mødt hinanden. Formålet med at returnere til Alaska begyndte efter kort tid at fremgå af facebook-opslag på Duanes profil, omend der er rejst tvivl om, hvem egentlig står bag. I alt fald var det ikke længere en prioritet, at sprede Renas aske.

I opslagene fremgår det, at Duane føler, at han blev franarret sin grund, og at han derfor endnu en gang kunne lægge gøre krav på Ose Mountain. Opslagene udsatte desuden Duanes egen familie for heftig kritik for den manglende forståelse opbakning, og det britiske par, som faktisk står som ejere fik ligeledes en hård medfart på Duanes facebook-side. Det britiske par stod tilbage med samme opfattelse som familien, at Duanes hoved blev fordrejet af Ellen-Mae Blair. Da Rena levede havde briterne holdt kontakten ved lige med det ældre ægtepar over Skype, og alt var i den fineste orden.

Duanes planer om at vende tilbage til Ose Mountain blev i første omgang forpurret af de lokale myndigheder, som gav taxi-piloterne påbud om ikke at flyve parret derud, da det ikke længere var Duanes ejendom. Alligevel lykkedes det at overtale en helikopterpilot til at flyve dem derud.

Duanes skrantende helbred og Ellen-Maes manglende erfaring med at begå sig i Alaskas natur var en dårlig sammensætning – og kombineret med det kolde vejr i oktober gik det hurtigt skævt. Det var aftalen, at piloten skulle returnere en uge senere med forsyninger, men som det kan ske på disse breddegrader gjorde et uvejr, at besøget blev udskudt nogle dage. Da piloten nåede frem fandt han Duane sengeliggende ude af stand til at tage vare på sig selv. Ellen-Mae rapporterede, at han var faldet og formentlig havde brækket ryggen. Dette fik piloten til at tilkalde en redningshelikopter, der bragte de to medtagede til hospitalet i Fairbanks. Her viste det sig, at Duane ikke havde brækket ryggen, men til gengæld var kraftigt dehydreret.

Da Duane var kommet sig på hospitalet kunne han atter udskrives.  Efter at have raset ud på alt og alle via en masse opslag på Facebook lukkede både Duanes og Ellen-Maes profiler ned.

På et tidspunkt blev Duane efterlyst af myndighederne i Fairbanks, men det blev efterfølgende afklaret at han havde taget et fly mod Minnesota.

Man kan kun håbe, at Duane atter er kommet til fornuft og er vendt tilbage for at klinke skårene med familien, og måske trods alt lukke hele historien på en god bølge.

 


Reality Titbit

West Central Tribune

Craig Medred: Stranger than fiction

Craig Medred: Sadly lost

Craig Medred: Ose rescue

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*