Motion og rejser

bty

Jeg har netop været en uges tid i Chicago for at deltage i en videnskabelig konference. Flyrejsen, indlogering på et hotel i fremmede omgivelser i en anden tidszone, og et fastlagt aktivitetsprogram for konferencen er altsammen ting, som kan rykke ved de normale rutiner og gøremål.

Hvis man motionerer regelmæssigt og spiser sundt til dagligt burde der nok kunne argumenteres for at det er i orden at give los i en uges tid. På den anden side, hvis begge dele er blevet en god vane kan det måske også være svært at undvære, selvom de daglige rutiner kan blive brudt op af tilvænning til tidsforskellen, deltagelse i møder og manglende adgang til træningsfaciliteter og sunde fødevarer.

For mit eget vedkommende er det særligt muligheden for at kunne motionere, som er vigtig. Heldigvis kan det lade sig gøre at få passet lidt daglig motion ind i de fleste rejseprogrammer selv med et minimum af planlægning på forhånd. Med i kufferten havde jeg lidt træningstøj og løbesko. Med min typiske optimisme i forhold til vejret bestod mit træningstøj af T-shirts og korte bukser – og på trods af at vi var i april måned viste det sig at der var både frost og snevejr i Chicago.

Jeg blev måske kyset af vejrguderne, men det skulle ikke afholde mig fra at se andre muligheder: enten kropsvægtøvelser på hotelværelset eller et gæstevisit i et af de fitnesscentre, der næsten ligger på hvert andet gadehjørne i det downtownområde, jeg havde fundet logi. Det viste sig dog, at det relativt beskedne hotel, jeg havde logeret mig ind på også havde et lille fitnessrum – endda på min etage. Som jeg har oplevet før skal man ikke forvente sig for meget af den type fitnessrum – ofte bliver der ikke brugt mange ressourcer på at vedligeholde udstyret efter det er indkøbt. Ikke desto mindre kan det give mulighed for at få rørt musklerne selv når det er dårligt vejr uden for næsten uanset hvor primitivt det måtte være. Med 2 løbebånd (hvor det ene virkede), en crosstrainer, en cykelmaskine og en slidt multistation til styrketræning var der alt, hvad jeg havde brug for. Selvom det måske egentlig er lidt sørgeligt, så var der stort set ingen andre hotelgæster, der tog notits af rummet, så jeg havde nærmest fri adgang til maskinerne når det passede mig.

Lille og enkelt motionsrum på hotellet – med masser af muligheder.

Med cirka en halv times gang fra hotellet til konference-centeret valgte jeg at trodse vejret og gå frem og tilbage (på trods af min vejr-optimisme havde jeg dog medbragt en regnfrakke). Lagt sammen med traven mellem konference-hallerne og ture rundt for at se byen efter fyraften blev det til langt over 20.000 skridt i løbet af hver eneste dag.

At spise sundt var en lidt større udfordring for mig end at få rørt mig tilstrækkeligt. Hvis der havde været et køleskab på værelset ville det sikkert være gået bedre, for det lykkedes at finde et supermarked (Trader Joe’s) med en masse sunde madvarer. Det gav mulighed for at indkøbe snacks (mandler, nødder, frugt), brød og pålæg. Dog var portionsstørrelserne for kølevarerne ofte lige i overkanten når der ikke var mulighed for at opbevare resterne koldt, og overdrevet madspild ville også være en synd. Der var masser af steder at spise ude, også mange med rimeligt sunde indslag på menuen, men det var langt fra altid, at der var overskud til at stoppe ved dem.

Efter at have dvælet lidt ved undskyldningerne i forhold til ikke at spise videre sundt under mit USA-ophold måtte jeg trods at konkludere, at jeg ikke havde dårlig samvittighed da jeg sad i flyet på vej hjem til Danmark. Jeg havde slækket på kosten, men kompenseret en del ved at motionere. Og egentlig gjorde det jo nok hverken fra eller til, bortset fra at jeg havde det bedst med at være aktiv når jeg havde mulighed for det – det gjorde rejsen bedre for mig.

Den beskedne pointe med det ovenstående er, at hvis man bliver trukket ud af sine vante omgivelser i en kortere periode, handler det i bund og grund om at yde en indsats på de punkter, der gør at man har det bedst muligt. Om det er at glemme alt om træning og sund kost for en stund eller forsøge at indpasse alle sine sundhedsritualer under de forandrede forhold må være op til ens eget temperament. Det er på den lange bane, at de gode vaner spiller en rolle.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*