Jerry Ward og “bro science”

Jerry Ward er en personlig træner, og tidligere konkurrence-bodybuilder, som i det sidste 7-8 år jævnligt har lagt fitness-relaterede videoer op på sin Youtube-kanal.

Jeg har egentlig ikke noget imod Jerry Ward, og dette indslag er sådan set ikke personligt møntet på ham. Men han er et rigtigt godt eksempel på en af de efterhånden mange fitness-navne eller ‘helse-guruer’, der lægger materiale ud – uden at have styr på hvad der fremlægges.

Når en person som Jerry Ward fx skal dele kostråd med resten af verden, så bør han gøre det i meget generelle vendinger.

At han ikke har noget som helst fagligt indblik i ernæring bliver pinligt tydeligt i indlægget why you DONT need to EAT PROTEIN, hvor han får kastet sig ud i en søforklaring omkring indtagelse af aminosyrer i stedet for protein.

Jerry Ward fortæller om aminosyrer og protein foran sit whiteboard. Kitlen har han dog iført sig for sjov – ikke for at overbevise seeren om at han har en doktorgrad i noget som helst.

I sit indlæg får han antydet, at protein optages fra tarmen og cirkulerer i blodet til nyrerne, hvilket kan give problemer, for folk med nyreproblemer. I stedet kan det være en idé at indtage aminosyrer i stedet for protein.

Det videnskabelige belæg for at indtage aminosyrer i stedet for protein er helt skævt på baggrund af Jerrys ‘videnskabelige’ forklaring.

Når man indtager en fødevare vil enzymer i mave-tarmkanalen begynde at nedbryde emnet til mindre bestanddele. Således vil protein nedbrydes til dets bestanddele, aminosyrer. En normalfungerende tyndtarm vil således optage enkelte aminosyrer (og små peptidfragmenter på op til 3 aminosyrer) – ikke hele proteiner.

I kommentarfeltet ses det, at der er nogle, som kan se at Jerry Ward er på vildspor i sin udlægning. Men det er måske ikke alle, som løber 50-100 kommentarer igennem – og indlægget fra 25. februar ligger stadig tilgængeligt på Youtube.

 

Så, dette er blot en opfordring til ikke at tilegne sig information fra nettet uden en vis form for filter og kritisk anskuelse. Der er masser af selvbestaltede ‘eksperter’, som ødsler af deres viden, uden at have brugt tid på hjemmearbejdet.

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*