Hvad er MET?

MET – metabolic equivalent of task eller metabolsk ækvivalent er en simplificeret måde at angive kroppens energiforbrug pr. tidsenhed.

Der tages udgangspunkt i hvilestofskiftet, BMR (basic metabolic rate), som typisk angives i kilocalorier eller kilojoule pr minut (1 kcal ≅ 4.2 kJ). Udtrykt ved iltoptagelse estimeres den gennemsnitlige BMR typisk til 3.5 mL O2 pr. kg legemsvægt pr. minut – svarende til 1 kcal pr. kg pr. time.

MET angives som et multiplum af BMR – således at 1 MET = BMR.

En del elektrisk motionsudstyr i fitnesscentre benytter sig af MET-angivelser. Der findes desuden tabeller på forskellige hjemmesider, der detaljeret angiver antal METs ved en given aktivitet og intensitet – eksempelvis på Marina Aagaards blog. Langsom gang takseres typisk til 3 METs mens hurtig gang giver 5 METs. Løb sættes typisk til 10-11 METs.

En løbetur på 1 time vil således svare til 600 MET-minutter (10 METs x 60 minutter). 600 MET-minutter svarer faktisk til det W.H.O. anbefaler som minimum aktivitetsniveau i løbet af en uge.

Skulle man få lyst til at få indtryk af hvad en given aktivitet svarer til i forbrændte kcal kan man benytte sig af førnævnte estimat af hvilestofskiftet (1 kcal pr. kg pr. time). Hvis man vejer 80 kg og har løbet i 1/2 time ved en intensitet svarende til 10 METs bliver det til: 10 METs x 80 kg x 0.5 timer = 400 kcal.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*