Nødder beskytter mod tab af kognitive evner

Jeg abonnerer på et nyhedsbrev fra BioTechniques, et videnskabeligt tidsskrift med fokus på metoder, teknikker og protokoller indenfor forskning. Deres nyhedssite bringer ofte information omkring ny forskning med relevans for sund aldring.

Derfor holder jeg for tiden lidt øje med nogle af de nyheder der kommer op, og vil gengive nogle af dem i denne blog.

Denne gang handler det om sammenhængen mellem indtag af nødder og vedligeholdelse af kognitive funktioner i den seniore del af befolkningen.

Det aktuelle studie undersøgte omkring 4800 kinesere over 55 år i perioden 1997-2006 i forhold til kognitive evner og sammenholdt resultaterne af den mentale tilstand med indtaget af nødder.

De personer, som gennemsnitligt indtog over 10 gram nødder om dagen havde 40% mindre risiko for at udvise en dårlig kognitiv funktion.

“By eating more than 10 grams of nuts per day older people could improve their cognitive function by up to 60 per cent- compared to those not eating nuts.” (Citat af Ming Li, hovedforfatter på det aktuelle videnskabelige arbejde, på BioTechniques nyhedssite)

Dette er i fin overensstemmelse med et tidligere studie publiceret i 2014, udført på over 15.000 ældre amerikanske kvinder (baseret på data fra The Nurses’ Health Study). I perioden 1995-2001 undergik kvinderne kognitive tests, og resultaterne blev sammenholdt med indtaget af nødder. De kvinder som indtog mindst 5 portioner nødder om ugen scorede markant bedre end de kvinder, som ikke indtog nødder.

På trods af at der blev justeret for forskellige variable, inklusive BMI, demografi, energiindtag, lider disse studier under, at der ikke kan tages højde for at andre faktorer spiller ind i forhold til konklusionen. Derudover blev de kognitive tests udført telefonisk, og indtaget af nødder indberettet ved selvrapportering.

Ikke desto mindre kan det være god grund til at holde fast i et regelmæssigt indtag af forskellige typer nødder som en del af planen om at holde sin hjerne i form med alderen.

 


Go nuts for peanuts.

A Prospective Association of Nut Consumption with Cognitive Function in Chinese Adults aged 55+ _ China Health and Nutrition Survey.

Long-term intake of nuts in relation to cognitive function in older women.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*