Overvægt som yngre kan øge risikoen for kræft i bugspytkirtlen

Kræft i bugspytkirtlen er en rigtig alvorlig sygdom. Sammenlignet med mange andre kræftformer er andelen af patienter, der lever henholdsvis 1 og 5 år efter diagnosen relativt lav.

Kræft i bugspytkirtlen opstår hyppigst hos folk over 50 år. Rygning er en kendt risikofaktor i forhold til udvikling af bugspytkirtelkræft, men som med andre kræftformer kan det også opstå uden at det kan tilskrives åbenlyse ydre årsager. På trods af, at antallet af rygere har været faldende er antallet at tilfælde af kræft i bugspytkirtlen stigende.

“Pancreatic cancer rates have been steadily increasing since the early 2000s,” commented Eric J. Jacobs (American Cancer Society, GA, USA). “We’ve been puzzled by that increase because smoking—a major risk factor for pancreatic cancer—is declining.” citat fra BioTechniques nyhedssite.

En mulig forklaring kunne være at overvægt hos folk over 50 år også er stigende, men ifølge forskere, var det ikke en risikofaktor, som var stærk nok til at det kunne forklare en stigning i antallet af kræfttilfælde i USA.

I stedet valgte en gruppe forskere at kigge på overvægt hos personer under 50 år for at se om overvægt tidligere i livet kunne have betydning for risikoen for at udvikle kræft i bugspytkirtlen flere år senere.

Forskerne kiggede på data for over 900.000 personer i perioden 1982 til 2014, og værdier for BMI (body mass index) blev benyttet til at vurdere om personer var overvægtige eller ej.

Og det viste sig, at overvægt inden man fylder 50 år kan associeres til en øget risiko for at udvikle bugspytkirtelkræft. Hovedforfatteren Eric Jacobs, estimerer, at omkring 28% af dødsfald som følge af bugspytkirtelkræft hos amerikanere født mellem 1970 og ’74 kan tilskrives overvægt i yngre leveår.

Det hører til historien at nævne, at der ikke er redegjort for om det decideret er overvægten eller en eller flere livsstilsfaktorer, der korrelerer til overvægt, som bidrager til den øgede risiko.


Læs mere:

BioTechniques

AACR Annual Meeting 2019, Session PO.EP01.02

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*