Fitnesshapser #4, 2019

Herunder følger nogle fitnesshapsere, gengivet fra et par af tidens magasiner, uden at der er fulgt op på kildematerialets lødighed…

 

Religion hjælper hukommelsen

En amerikansk undersøgelse har konkluderet, at religion og bønner fremmer hukommelsen. Forskernes forklaring på dette omfatter, at religiøse aktiviteter – heriblandt skriftstudier og religiøse diskussioner stimulerer hjernen. Desuden skulle bønner virke afslappende og afstressende, hvilket også har en positiv indvirkning på hukommelsen.

Samvirke, November 2019, fra University of Michigan


Te påvirker hjernen positivt

Forskere fra National University of Singapore fandt, at personer over 60 år, der havde drukket grøn, sort eller oolong te mindst 4 gange ugentligt i 25 år havde mere optimalt strukturerede netværk i hjernen end de som ikke gjorde.

Samvirke, December 2019, fra futurity.org


Meget smartphonebrug hænger sammen med øget risiko for overvægt

Et forskningsprojekt, hvor 1000 colombianske studerendes smartphonevaner blev undersøgt afslørede, at de som brugte deres smartphone mere end 5 timer pr. dag havde 43% øget risiko for at være overvægtige ifht. de der havde et lavt forbrug. Der var ligeledes en positiv sammenhæng mellem højt mobilforbrug og indtag af sukkerholdige drikke, spise junkfood og dyrke lidt motion.

Aktiv Træning, 13/2019, fra European Journal of Applied Physiology


Flavenoider og beskyttelse mod hjerte-kar sygdom

Flavenoider forekommer særligt i frugt og grønsager, nødder, chokolade og te. Et indtag på 500 mg om dagen kan sænke risikoen for at udvikle hjerte-kar sygdomme med op til 30%. Et eksempel på et indtag der ville give den ønskede dagsdosis af flavenoider er: et æble, en appelsin, 100g blåbær, 100g broccoli og 1 kop te.

Aktiv Træning, 13/2019, fra Kræftens Bekæmpelse


Rigtig meget motion er også sundt

Et nyligt metastudie har undersøgt sammenhængen mellem motion og sandsynligheden for at dø af alle årsager, men også af hjerte-kar sygdom og kræft. Den anbefalede ugentlige mængde motion, målt i tid, er 1,5 timer. Sammenlignet med den gruppe har ikke-motionister en øget risiko for at dø på 30%. De som træner mere end 1,5 timer ugentligt har en reduceret risiko på 15%. Dette gælder tilsyneladende også hvis man motionerer meget – omkring 10 timer om uge. Usikkerheden på forsøgsdata stiger for den gruppe, der motionerer rigtig meget – over 12 timer ugentligt – men der er ikke noget, som tyder på, at det kompromitterer livslængden.

Aktiv Træning, 12/2019, fra British Journal of Sports Medicine


Indtagelse af sodavand kan knyttes til en øget risiko for at dø

I et studie fulgte forskere lige under en halv million europæere i 16 år. Ifølge undersøgelsen havde de personer, som drak mindst 2 glas sodavand pr dag en 17% øget risiko for at dø i forhold til de, der drak mindre end 1 glas om måneden. Det var ligegyldigt om sodavanden var sukkersødet eller kunstigt sødet.

Aktiv Træning, 12/2019, fra JAMA Internal Medicine

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*