D-vitamin mangel

De senere år har det været diskuteret, hvorvidt den anbefalede daglige dosis af D-vitamin på 10 µg er tilstrækkelig til at forebygge D-vitamin-mangel.

I Danmark bidrager solens lys i sommermånederne maj til september principielt til at kroppen danner tilstrækkeligt D-vitamin – hvis man vel at mærke eksponerer sin hud for UV-strålerne. I vinterperioden er det derimod via kosten man skal vedligeholde kroppens D-vitamin-niveau. Fede fisk er gode kilder til D-vitamin. Vitaminet findes også i æg, kød og fedtholdige mælkeprodukter.

Hvis man kun spiser lidt eller intet af ovenstående fødevarer anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man supplerer med et vitamintilskud i vinterhalvåret. Det samme gør sig gældende, hvis man har mørk hud eller går tildækket i sommerhalvåret. Desuden anbefales det, at ældre og personer med øget risiko for knogleskørhed tager vitamin-tilskud.

For tiden anbefales et dagligt indtag på 10 µg (400 IE), dog det dobbelte for ældre og personer med risiko for knogleskørhed.

Men er disse råd tilstrækkelige?

Principielt findes der flere former for D-vitamin. Vitamin D3 (også kaldet colealciferol) dannes i kroppen når huden påvirkes af UV-B stråler fra solen (ud fra 7-dehydroxykolesterol). Vitamin D3 kan i leveren omdannes til 25-hydroxy-vitamin D (calcidiol eller 25-dihydroxycalciferol), som sidenhen omdannes til den biologisk aktive form i nyrerne, 1,25-dihydroxycalciferol (calcitriol). Det er vitamin D3, som er menneskets vigtigste vitamin D-kilde, hvadenten det er via solens stråler eller fra kosten. En vis mængde vitamin D2 (også kaldet ergocalciferol) kan indtages via kosten fra svampe, der har været udsat for UV-stråler eller visse steder via kunstigt berigede fødevarer. Vitamin D2 omdannes dog mindre effektivt til aktivt D-vitamin i menneskekroppen end D3.

Kroppens D-vitamin-niveau kan bestemmes ved en blodprøve, hvor der måles på 25-hydroxy-vitamin D.

  • <50 nmol/L: let D-vitamin-mangel
  • <25 nmol/L: moderat D-vitamin-mangel
  • <12 nmol/L: svær D-vitamin-mangel

For mit eget vedkommende har jeg været overbevist om at mit indtag af vitamin D har været tilstrækkeligt i vinterhalvåret. Jeg spiser regelmæssigt æg, kød og diverse mælkeprodukter. Mit ugentlige indtag af fisk ligger måske lidt i underkanten af det anbefalede (anbefalet: 350 gram fisk om ugen). Af den grund indtager jeg dagligt et multivitamin-præparat, der også indeholder D-vitamin, samt et D-vitamin præparat med høj dosis (5000 IE = 125µg) ca. en gang ugentligt.

Derfor overraskede det mig at se resultatet af en blodtest, som jeg fornylig tog via cerascreen. Blodprøven viste et niveau på 17,75 ng/mL (= 44,4 nmol/L), svarende til let D-vitamin mangel.

Mine første tanker var, at enten er testen fejlbehæftet eller også optager jeg ikke D-vitamin fra kosten/kosttilskud så effektivt, som jeg regnede med. På youtube fandt jeg en interessant historie fra Stan Efferding, som også led af D-vitamin-mangel på trods af regelmæssig indtagelse af kosttilskud.

Jeg (og Stan Efferding) hører muligvis til en lille minoritet. Men hvad end årsagen er, så er det åbenbart ikke alle, der kan opretholde et tilstrækkeligt D-vitamin-niveau året rundt, selv med regelmæssig indtagelse af kosttilskud med en dosis, som er over det anbefalede.

Jeg har nu igangsat en “vitamin D-kur”, og over de næste par måneder vil jeg tage nye tests og opdatere på om der sker målbare ændringer.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*