Videnskaben slår fast, at stress kan give grå hår

Billede af Davidqr fra Pixabay

Da jeg forleden endelig fik tid til at bladre gennem april-nummeret af Samvirke faldt jeg over en kortfattet notits under sektionen Vores sundhed – en kort opsummering af en artikel fra The Guardian.

Artiklen, Stress speeds up hair greying process, science confirms, slår fast, at der rent faktisk er noget om at stress kan gøre én gråhåret.

Historier om at mennesker er blevet gråhåret natten over pga. chok eller sorg er dog stadig mildt overdrevne, men nye forskningsresultater har dog påvist at stress kan fremme processen i udvikling af grå hår – med en ledsagende forklaring på hvordan det kan ske. Forsøgsresultaterne er udgivet i det yderst anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature. Det skal dog lige noteres, at forsøgene er blevet udført på mus, og at resultaterne er ekstrapoleret til til, hvad der kan ske hos mennesker pga. ensartetheden i de biologiske processer, som foregår i hårsækkene hos mus og mennesker.

Forskerne fandt frem til at under stress aktiveres sympatiske nerver, der innerverer en stamcelle-niche for såkaldte melanocytter omkring hårsækkene. Lige som melanocytterne er med til at pigmentere hudens epidermis, er det melanocytter, som tilfører hårene pigment. Når disse sympatiske nerveender er overaktive i forhold til produktion af neurotransmitter (noradrenalin) fører det til øget celledeling og modning af stamcellerne ved hårfolliklen, så stamcellepopulationen efter et stykke tid depleteres, så der ikke længere produceres pigment. Det svarer til, at de pågældende stamceller ældes hurtigere.

Set i et større perspektiv kan disse resultater være med til at understøtte tesen om, at kronisk stress kan fremme aldringsprocesserne i vores kroppe.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*