Melatonin

De fleste vil nok være enige i at god nattesøvn danner basis  for et godt helbred. Søvn giver mulighed for at kroppen og sindet kan komme sig ovenpå dagens strabadser. Vigtige restituerende hormoner produceres i størst omfang når vi sover.

Melatonin er et søvnhormon, der dannes naturligt i en område i hjernen – i koglekirtlen (corpus pinealis), og til dels i øjets nethinde, når mørket falder på. Udskillelsen af melatonin spiller en vigtig rolle for døgnrytmen, og når det dannes fremmer det søvnighed. Modsat mørke, der fremmer melatonin-produktionen så hæmmer lyspåvirkning dannelsen af søvnhormonet.

For år tilbage bekræftede en række undersøgelser, at personer med natarbejde dannede mindre melatonin. At netop natarbejdere har højere risiko for at udvikle visse typer kræft har fået forskere til at spekulere over om der kan knyttes en sammenhæng mellem utilstrækkeligt melatonin i kroppen og risikoen for at få kræft. Til støtte for denne tanke har nogle studier rent faktisk peget på at melatonin har en beskyttende effekt mod kræftudvikling. Tanken er, at melatonin har en stimulerende effekt på immunsystemet, og samtidig fremmer kræftcellers selvdestruktion (såkaldt apoptose).

Koglekirtlens  produktion af melatonin falder med alderen og som 80-årig kan niveauet være faldet med op mod 80% og er typisk en medvirkende årsag til at ældre ofte har dårligere søvnkvalitet. Så når man bliver ældre er det måske vigtigere end nogensinde at give kroppen optimale forhold i forhold til at danne melatonin.

Faktorer, som kan være stimulerende for melatonin-niveauet i kroppen:

  • Undgå rygning. Rygning reducerer melatonin-nivauet.
  • Undgå indtagelse af kaffe og alkohol tæt på sengetid. Indtag af kaffe og alkohol sænker niveauet af melatonin.
  • Dæmp lyset indendørs nogen tid før sengetid. Det kan give en gradvis øgning af melatonin og stimulere træthedesfornemmelsen.
  • Undgå skærmlys (fra mobil, ipad, tv osv.) umiddelbart inden du lægger dig til at sove. Det kan hæmme optimal melatonin-produktion.
  • Sov så mørkt som muligt. Indret gerne soveværelset med mørklægningsgardin/rullegardin, og undgå lyskilder fra diverse elektronisk udstyr.

I Danmark er det muligt at få melatonin-tilskud som receptpligtig medicin. I mange andre lande kan det købes i håndkøb. Indtagelse af melatonin har især været brugt til at mindske jetlag i forbindelse med lange flyrejser. Som et egentlig søvnmiddel har melatonin en moderat effekt, og er bedst dokumenteret for personer over 55 år med søvnbesvær – formentlig som følge af, at det er i denne aldersgruppe det naturlige melatonin-niveau kan være faldet til et lavt niveau.

Hvis du tænker at det lyder som en idé at indtage melatonin-tilskud for at kompensere for det aldersrelaterede fald i kroppens naturlige produktion så er du ikke den eneste. Der er forskning som ser på om melatonin kan indgå som en vigtig del af en livsforlængende ‘anti-aging’ kur pga. den stimulerende effekt på søvn, på immunsystemet, og antioxidant funktion – men endnu intet, som er nagelfast dokumenteret. I forbindelse med kræftsygsom findes der studier, som peger på at det kan have en positiv virkning at kombinere melatonin med kemoterapi eller strålebehandling.

 


Helena Nyblom: Livsenergi. Forlaget Olivia, 2010, side 122-125

Kræftens Bekæmpelse

pro.medicin.dk

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*