Pioppi-kuren

Bogen Pioppi-kuren – 21 dages plan til en sund livsstil (eng: The Pioppi Diet: A 21-day Lifestyle Plan) er forfattet af Aseem Malhotra og Donal O’Neill, som i fællesskab skabte dokumentarfilmen The Big Fat Fix fra 2015. Bogen har et par år på bagen, og jeg fandt den billigt i Føtex for nyligt.

Malhotra er en britisk hjertekirurg mens O’Neill er tidligere atletikudøver og sidenhen filmproducent. Bogen tager sit udgangspunkt i deres fælles filmprojekt, som fokuserer på levevaner for befolkningen i Pioppi i det sydlige Italien – og som tilsyneladende har givet dem sundhedsmæssige fordele gennem flere generationer.

Bogens første del veksler mellem at henvise til forskellige sundhedsfremmende vaner, som folk i landsbyen Pioppi har lever efter (og som ifølge forfatterne er årsagen til at mænd her i gennemsnit bliver 89 år inden de dør) og de sundhedsskadelige vaner mange af os lever efter i et moderne samfund. Undervejs er der nogle interessante udlægninger omkring indtagelse af mættet fedt, kolesteroltallets betydning og insulinresistens’ betydning for hjerte-kar sygdom.

Jeg er ikke klar over om det er de oprindelige formuleringer i bogen, eller om der er sket noget under oversættelsen, men ind imellem stødte jeg på sætninger, som jeg måtte genlæse flere gange i forsøget på at få dem til at give mening. 

Et eksempel: “For de aldrende mennesker, som faktisk vælger at dyrke motion, bliver det ofte udholdenhedstræning, men som antialdrings-indsats kan den simpelthen ikke konkurrere med HIIT-programmet. Misforstå mig ikke, det er stadig en fantastisk ting at gøre, det er bare ikke det bedste, man kan gøre, når man bliver ældre.” Efter at have læst dette et par gange, fik jeg det til, at forfatteren mener, at den bedste motion er HIIT (high intensity interval træning) – også for ældre. Men så blev jeg forvirret, for længere nede på samme side i bogen vises et billede, som skulle underbygge udsagnet. Billedet viser MRI scanninger af tværsnit gennem lårmuskulaturen for en utrænet og en veltrænet ældre. Og forskellen er stor. Det veltrænede lår har næsten så veludviklet muskulatur som en tilsvarende 40-årig. Men eksemplet viser en triatlet, som fortrinsvis har trænet udholdenhed frem for HIIT. Desuden har det været de færreste folk i Pioppi, der har en dagligdag med aktiviteter, der kan sammenlignes med HIIT; med typisk væsentligt over 10.000 skridt i løbet af en dag. 

Og på trods af, at der fremlægges en masse interessante fakta om sundhed, så henvises der kun til litteraturreferencer i flæng. Det er lidt spøjst, at forfatterne ikke har været konsekvente – enten har udeladt alle referencer, eller sørget for at dække sig ind på de fleste relevante udsagn.  

 

I bogens anden del gennemgår forfatterne kortfattet levereglerne, som man kan forsøge at efterleve i 21 dage – og de virker ganske fornuftige:

 

Kost:

 • Indtag 3 måltider om dagen. Sørg for at spise til du er mæt. Inkludér grøntsager ved mindst 2 af måltiderne. Sørg for at spise 5-7 portioner fiberholdige grøntsager og frugt med lavt sukkerindhold pr. dag.
 • Spis 2-4 spsk ekstra jomfruolivenolie om dagen.
 • Indtag desuden en håndfuld af 3 forskellige slags nødder om dagen (fx valnødder, mandler og hasselnødder).
 • Indtag højst 500 gram rødt kød om ugen, helst fra fritgående dyr.
 • Undgå sukker, frugtjuice, honning, sirup, produkter med raffinerede kulhydrater (inklusive brød, kager, kiks nudler, pasta og ris) og industrielt fremstillede frø- og kerneolier (inklusive solsikke-, raps-, majs- og sojabønneolje).
 • Alkohol bør nydes med måde og holdes inden for de anbefalede grænser. Nyd højst et enkelt glas rødvin til aftensmaden.
 • En dag om ugen anbefales det at faste 24 timer i træk (fx ved at indlede faste efter aftensmad og springe næste dags morgenmad og frokost over).

Bevægelse:

 • Undgå at sidde ned længere end 45 minutter ad gangen, tag små pauser på et par minutter med bevægelse.
 • Rask gang i en halv time anbefales 5 dage om ugen, gerne med temposkift undervejs.
 • Benyt muligheden for at være mest muligt udendørs i nærheden af natur.
 • Tag trappen frem for elevatoren.
 • Udfør et bevægelsesprogram (med henvisning til program for 21 dages bevægelse).

Socialiseren:

 • Gør en indsats for at bruge tid med famile og venner.

Søvn:

 • Mindst 7 timers søvn hver nat. Undgå påvirkning af skærme før sengetid.

 

Bogen indeholder også et bevægelsesprogram, med en ny øvelse til hver dag. Det ledsages dog ikke af nogensomhelst råd omkring hvor mange gange eller hvor længe øvelsen bør udføres.

 

Tredje del af bogen omfatter eksempler på opskrifter, hvor det vist langt fra er dem alle som kommer på bordet i Pioppi, men de ser ganske sunde ud.

 

Jeg fandt bogen på tilbud til 30 kr. og er glad for at jeg ikke gav mere for den. Men der står en hel del interessant information, særligt med tanke på at det er en hjertespecialist, der udtaler sig om at mættet fedt ikke clogger arterierne til og at en øgning i kolesteroltallet ikke nødvendivis øger risikoen for kardiovaskulær sygdom og død.

Og så har det givet mig lyst til at se filmen The Big Fat Fix.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*