Yngre med årene af Bente Klarlund

Bente Klarlund Pedersen, alias Sundhedsprofessoren, har efterhånden en del bøger på samvittigheden, og hvis man kigger i min reol kunne man tro, at jeg var fan. Her står blandt andet Motion på recept, Hva’ nu, hvis jeg hader sport og min favorit Elsk at løbe – med maratonbogen (uagtet at jeg endnu ikke har, og nok aldrig kommer til at gennemføre et maratonløb).

Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg sætter pris på Bente Klarlunds måde at formidle evidensbaserede forskningsresultater på en letforståelig facon. Og der er formentlig mange, som er enige. I alt fald er det ikke blot hendes bøger, der når ud til den almene borger; hun har gennem en årrække fungeret som klummeskribent på Politiken, hvor man til morgenkaffen har kunnet få interessante svar på alverdens spørgsmål om sundhed.

Bente Klarlunds nyeste skud fra hoften er Yngre med årene tilegnet de, som er nysgerrige efter en status på hvordan videnskaben pt anskuer, hvad der er op og ned i forhold til sund aldring.

I bogen fremlægger Bente Klarlund en række anskuelser omkring, hvad der er sunde vaner inden for en række emner, som blandt andet omfatter:

  • Rygning
  • Motion
  • Kaffedrikning
  • Alkohol
  • Kost
  • Kosttilskud (inklusive hypede anti-aging tilskud)
  • Søvn
  • Humør
  • Socialiseren

Og ja, som det ses ovenfor, er der skam også et kort afsnit om de nyeste anti-aging tilskud som resveratrol, metformin og NMN.

I nogle få tilfælde manglede jeg lidt uddybning af et emne, måske fordi jeg har læst om videnskabelig litteratur, som ikke helt er overensstemmende med de resultater, som beskrives i bogen; blandt andet i forbindelse med kalorierestriktion og D-vitamin tilskud. Men når det er sagt har hun gjort det rigtige. Hun har lænet sig op af den gældende konsensus på de enkelte områder, og giver råd som i store træk falder sammen med Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Så generelt set er der måske ikke de store overraskelser at finde i bogen i forhold til gældende råd for sund aldring. Til gengæld er det interessant at læse Bente Klarlunds opridsning af evidensen, så man kan være forvisset om at et givent sundhedsråd ikke blot er baseret på snusfornuft.

Hvis man har brug for lidt inspiration til at optimere sine vaner for at gå en sund lang alderdom i møde, så er bogen bestemt en gennemlæsning – eller gennemlytning værd (bogen findes også som lydbog, oplæst af Bente Klarlund selv).

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*