Svær overvægt og metabolsk sundhed

Selvom jeg nu har lagt et par indslag på bloggen omkring emnet svær overvægt som en sygdom eller ej, så er jeg nok ikke den mest egnede til at deltage i en alvorlig debat – ikke mindst fordi jeg ikke selv er den direkte målgruppe for debatten.

Jeg vil dog gerne være med til at bidrage til, at debatten bliver så nuanceret som muligt.

For nylig faldt jeg over begreberne Metabolically Healthy Obesity (MHO) og Metabolically Unhealthy Obesity (MUO eller MUHO). Og denne opdeling af svært overvægte i metabolsk sunde og metabolsk usunde er efter min mening et af argumenterne for, at det rent faktisk kan opfattes stigmatiserende for nogle at blive opfattet som syge, hvis de ikke selv føler sig syge og rent faktisk overvejende scorer lige så godt på mange helbredsparametre som normalvægtige.

En videnskabelig artikel fra maj måned 2021 stillede netop spørgsmålet om der kunne defineres nogle helbredsparametre, som er i stand til at inddele svært overvægtige efter deres risiko for tidlig død.

Ved at trække data fra en britisk biobank (UK Biobank) blev informationer fra over 380.000 personer benyttet til at opstille og inddele efter metabolsk helbred.

Kriterierne for metabolsk sundhed var i studiet defineret ved:

  • et systolisk blodtryk på <130 mm Hg, uden indtag af blodtrykssænkende medicin
  • talje-hofte ratio (waist-to-hip ratio) på mindre end 0,95 for kvinder og 1,03 for mænd
  • ikke konstateret diabetes

Resultatet af forskernes undersøgelser var, at der ikke var en forhøjet risiko for hjerte-kar sygdom eller tidlig død for svært overvægtige i MHO-gruppen sammenlignet med metabolsk sunde normalvægtige – så længe BMI ikke var >40.

En af forskernes pointer var, at en overordnet definition af metabolsk helbred, har potentiale til at skelne ikke blot svært overvægte, men også overvægtige og normalvægtige i forhold til risiko for at udvikle livsstilssygdomme og dø.

Der er et muligt argument for, at hvis man er metabolsk sund med svær overvægt er det en midlertidig tilstand, og eventuelt vil man gå fra MHO-gruppen til MUO-gruppen, altså over tid bliver man kronisk metabolsk usund, hvis man forbliver svært overvægtig. Det kunne være en pointe for under alle omstændigheder at tabe sig af sundhedsmæssige årsager. Om det vitterligt forholder sig sådan er imidlertid endnu ikke velundersøgt.

Under alle omstændigheder peger dette og andre lignende studier på, at der er en væsentlig pointe i ikke at skære alle over én kam – overvægt eller ej.

 


Link til artiklen:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2779685

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*