Svær overvægt, sygdom og en lille konspirationsteori

Jeg har siddet et godt stykke ude på sidelinjen da debatten omkring svær overvægt som en sygdom blussede op for noget tid siden. Og det er først for nylig, at jeg fik samlet mig til at skrive et lille indlæg om nogle af de overvejelser, jeg selv har gjort mig i den forbindelse.

Men faktisk havde jeg gjort mig nogle tanker omkring drejningen af debatten, som jeg var lidt tilbageholdende med at tage med i indlægget. Det handler om en lille konspirationsteori, der var begyndte at ulme i mit hoved da jeg for nogle måneder siden gentagne gange stødte på posters i det offentlige rum om svær overvægt. Jeg husker ikke ordlyden, men budskabet var klart nok; at svær overvægt ikke bare er den enkeltes ansvar.

Tanken, der voksede frem var om der er andre end en gruppe læger, der har en interesse i at svær overvægt opfattes som en sygdom, med en agenda, der rækker udover det rene hensyn til de overvægtige selv. Men da jeg ikke fik kigget nærmere på, hvad der stod på posterne udover et link til en hjemmeside, var min umiddelbare tanke, at det var en forening, der stod bag kampagnen – som en slags folkeoplysning.

Der gik en rum tid før jeg fik åbnet linket for at se nærmere på budskaberne. Linket fører én til siden Bliv klogere på overvægt. Sitet giver helt klart indtryk af at være folkeoplysning, med en forsideartikel om at “mennesker med svær overvægt har ret til at blive behandlet ordenligt.” Og sørme om der ikke også var en lille artikel med titlen: “Svær overvægt: En sygdom med mange årsager.” Altså, overvægt er en sygdom, punktum. Først efter at have kørt en del artikler igennem blev jeg opmærksom på, at det er Novo Nordisk, der har sponsoreret hele fremstødet.

At et firma står bag gør jo hele molevitten til en potentiel reklame frem for simpel folkeoplysning. Så min konspirationsteori fik lidt næring.

Jeg var godt klar over at Novo Nordisk har haft en vis interesse i fedmeforskning, men har slet ikke fulgt med i hvad der sker på området. Faktisk blev jeg ret overrasket da jeg forleden faldt over artiklen “Ny slankemedicin kan ændre Johns liv: Det kan være starten på en revolution.” på BT.

Det viser sig at Novo Nordisk har en nyt slankemiddel på banen, Wegovy. Det er allerede godkendt i USA, og en godkendelse er under behandling i EU.

Det er naturligvis spændende at se om det appetitregulerende middel også bliver godkendt i Danmark.

Og ja, hvis svær overvægt sideløbende bliver anerkendt som en sygdom i sig selv, lægger det måske et større pres på at sundhedssystemet skal finde løsningsmodeller for behandling af fedme på lige fod med diabetes og hjerte-karsygdomme. Og hvis det sker er det nærliggende, at fokus ender med at være på medicinsk behandling frem for livsstilsændringer – og så baner det nok vejen for at Novos produkt får en fremtrædende rolle.

Jeg selv har en smule aktier i Novo Nordisk og på den front kan jeg glæde mig over, at der er udsigt til at de bliver mere værd, samtidig med at der er nyt håb for personer, der hidtil har tabt kampen mod kiloene. Men samtidig har jeg også stadig forbehold i forhold til at der på flere fronter bliver skubbet til opfattelsen af hvad svær overvægt er. For at vende tilbage til konspirationstanken, så kan bekymringen være, at der er nogle aktører, som har en agenda, der kun delvist stemmer overens med, hvad der er rimeligt i forhold til de personer, som påvirkes.

Jeg vil stadig gerne sætte spørgsmålstegn ved at man nærmest per automatik skal opfattes som syg når ens BMI overstiger 30.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*