Smartphones og adfærd

Det er ret spøjst når man træder et skridt tilbage og ser på, hvor meget teknologiske fremskridt kan ændre vores adfærd over kort tid.

Et eksempel, der er markant fra min egen generation er anvendelsen af internettet. Fra min introduktion til det på universitetet i begyndelsen af 1990’erne er der sket vilde ting, og nu er der nærmest ingen, ung som ældre, som kan undgå det som en del af dagligdagen.

Det er lidt det samme med udviklingen inden for mobiltelefoni, hvor nutidens smartphones har ændret vores hverdag drastisk. Når jeg ser mig omkring får jeg indtryk af, at mange der er godt oppe i alderen også bruger en smartphone. Godt nok ikke på helt cyborg-agtige måde, som ses hos en stor del yngre mennesker.

En tilsyneladende markant ændring i adfærd, som smartphones har medført, ser jeg når jeg kører i S-tog til og fra arbejde.

Den lille tidstyv har gjort, at rigtig mange af os bruger den til at holde os beskæftigede mens vi kører fra a til b.

Når jeg selv har løftet næsen fra skærmen og kigget rundt var det mit indtryk at næsten alle andre havde deres opmærksomhed rettet mod deres egne skærme. Og dog… ind imellem finder man nogle der bare kigger ud af vinduet eller fører en helt normal samtale med sidemanden.

Som et led i selv at forsøge at ændre på min mobildosis i en uges tid besluttede jeg mig for at lave et lille studie; en opgørelse over hvor stor en del af mine medpassagerer, der har skærmen som sit primære fokus på sin togtur.

Over en uge noterede jeg flere hundrede personers mobilvaner på strækningen mellem Frederikssund og Valby – morgen og eftermiddag. Jeg forsøgte at undgå at løbe på de samme mennesker hver dag ved enten at ændre på afgangen eller på placering i toget.

Mine resultater:

Morgen: 74% bruger mobilen
Eftermiddag: 64% bruger mobilen

Selvom andelen af mobilbrugere er lidt lavere end jeg forventede, er det stadig størstedelen af de som tager toget, der trækker deres smartphone frem. Det er skal siges, at jeg inkluderede ikke personer, der kort tjekkede deres mobil eller satte musik på og så lagde den i lommen.

Der kan nok være forskellige forklaringer på den 10% forskel, der er på morgen og eftermiddag: måske er det klientellet, eller måske har man fået opdateret sig på nyheder om morgenen eller måske er der mere brug for at stirre lidt frem for sig efter en arbejdsdag.

Jeg bemærkede ikke en større forskel i aldersfordelingen for de to tidspunkter, men havde jeg valgt et, hvor der var en større andel pensionister med toget ville procenten måske være noget anderledes.

Jeg bemærkede at der var forskellige typer mobil-adfærd, blandt andet:

… de som har tændt mobilen hjemmefra med musik eller en podcast i ørerne, men beholder den i lommen under togturen.

… de som tager mobilen frem kort efter de har sat sig, tjekker nogle ting og så lægger den væk. Nogle finder på at tage den frem igen senere på turen.

…de som har mobilen i hånden hele turen, men bruger den ikke aktivt, måske de har en podcast eller musik i ørerne.

… de som har mobilen i hånden hele turen, og med jævne mellemrum lige skal tjekke det ene eller det andet.

…de som efter de har sat sig godt til rette, tager mobilen frem og ser en film eller lignende.

… de der har mobilen foran næsen mens de træder ind i toget, og holder den der hele turen.

… de som starter en samtale og har den kørende hele togturen, så man kan følge halvt med mens de sidder og taler ud i luften.

Jeg er bestemt ikke adfærdspsykolog og skal heller ikke gøre mig til dommer over, hvorvidt det er godt eller skidt at have sin mobil klæbet til hånden i toget. Mit indtryk er, at folk nu i endnu større grad befinder sig i deres egne isolerede bobler. Får man gennemgået facebookopdateringer eller overstået sin netflix-serie på togturen, er andre tidspunkter af dagen i princippet frigjort til andre gøremål.

Selv har jeg prøvet at finde lidt tilbage til at lade mobilen blive i lommen. Det kan give tankerne frit spil, eller jeg kan simpelt hen stene lidt – eller ind imellem tage en powernap. Nu skal det ikke forstås som, at jeg helt har bandlyst brug af mobil når jeg sætter mig i toget… dette indlæg er skrevet på min togtur til og fra Frederikssund.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*