Det er næppe nødvendigt at fremhæve, at videnskabelige resultater baseret på studier på forsøgsdyr skal tolkes med forbehold, hvis man ønsker at overføre til mennesker. Men trods alt er der også mange lighedspunkter mellem pattedyr, selv fra mus til mennesker.
Særligt inden for forskning i demens-sygdomme er der brug for et gennembrud, så her kan dyremodeller levere nogle hurtigere fremkommelige resultater, som man så efterfølgende kan forsøge at eftervise hos mennesker.
Et relativt nyt musestudie har påvist, at for mus med Alzheimers, som blev udsat for at inhalere menthol, så blev deres kognitive forfald bremset. Forskerne har tilskrevet, at det kunne have en sammenhæng med påvirkning af immunsystemet. Mere specifikt fandt de en reduktion af interleukin-1-beta, et signalstof, der er involveret i stimulering af inflammation, særligt bestemte T-celler.
“…surprisingly, we observed that short exposures to this substance for six months prevented cognitive decline in the mice with Alzheimer’s and, what is most interesting, also improved the cognitive ability of healthy young mice.” Juan José Lasarte fra Center for Applied Medical Research til science-alert.
Endnu et studie baseret på mus har afsløret et stof, der måske kan give en hjælpende hånd til udvikling af behandling, som kan forsinke udviklingen af Alzheimers.
Forskere fra Københavns Universitet har testet Urolithin A på forsøgsmus med Alzheimers. Forskerne fandt bedringer i forhold til indlæring, hukommelse og lugtesans – og kunne se metabolske effekter inde i cellerne, bl.a. en bedre evne til at “rydde op”.
Urolithin A er et stof, der dannes af tarmbakterier ved omsætning af ellagitaniner, der naturligt forekommer i fx granatæbler, brombær, jordbær og valnødder.
Spørgsmålet er om det er stoffer, som også virker på mennesker. Og hvis de gør, kan det lede til en større forståelse for de mekanismer, der fører til udvikling af Alzheimers?
Leave a Reply