Kreatin og taurin kombination

Kreatin har i en længere årrække været kåret som et af de (hvis ikke ligefrem det) bedste præstationsfremmende kosttilskud, der ikke kræver en recept eller en lyssky transaktion.

I forbindelse med mit nylige indlæg om taurin kom jeg til at reflektere lidt over nogle helt overordnede sammenlignelige forhold mellem taurin og kreatin. Jeg hentyder ikke til de rent biologiske processer, som de to molekyler indgår i, men snarere det faktum, at begge forekommer i vores muskelvæv og at de tilsyneladende kan fremme fysisk præstation. Derudover er der noget som peger i retning af at begge stoffer også kan fremme kognitiv funktion; de forekommer også i hjernevæv. Selvom det kan diskuteres præcist hvorfor, så falder niveauet af både taurin og kreatin i kroppen også generelt med alderen.

Kunne det være at begge molekyler har en “anti-aging” funktion, hvis man indtager lidt ekstra, måske på baggrund af, at de spiller en rolle for normal muskelfunktion, og for normale mentale funktioner?

Når man dykker ned i den videnskabelige litteratur for at finde forsøg, som forsøger at kæde kreatin-tilskud til anti-aging effekter, så er det sparsomt med resultater. Der hvor der er noget som muligvis kan bruges er, at kreatin-tilskud sammen med styrketræning kan mindske risikoen for sarkopeni (se detaljer i dette bogkapitel). Nogle resultater peger ligeledes på, at særligt for ældre, giver kreatin-tilskud en bedre hukommelse. Så selvom det er indirekte, så kunne det være, at anti-aging effekten her ligger i en øget vedligeholdelse af muskel- og kognitive funktioner. En analyse af flere videnskabelige studier af betydningen af taurin-tilskud for udholdenhedstræning viser, at der er en positiv effekt ved indtagelse (her var der dog ikke fokus på ældre). En anden meta-analyse konkluderede, at der generelt er en positiv effekt af taurin-indtag, ved samme dosis-område som de forrige studier (1-6 gram pr dag) på blodtrykket. Jeg fandt desuden et enkelt studie, der peger på at taurin i et vist omfang kan have positiv effekt hos ældre med kognitivt funktionstab (en endelig konklusion på dette kræver flere studier).

Både kreatin og taurin er velundersøgt i forhold til bivirkningsprofil, og opfattes generelt som sikkert at indtage som kosttilskud for personer med normal sundhedstilstand ved moderate daglige doser.

Så efter jeg fandt en gammel bøtte med taurin bagest i køkkenskabet har jeg rent faktisk gjort det til en del af min daglige rutine at lave i lille morgenmix af taurin og kreatin (ca. ½-1 gram af hver) i et glas vand, der bliver indtaget som start på dagen.

Hvis det virker er denne kombination nok et af de billigste anti-aging kosttilskud på markedet.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*