For nogle år siden skrev jeg et indlæg om mænds overgangsalder, også kaldet andropause. I den forbindelse var testosteronterapi = TRT (testosterone replacement therapy) ikke ord, der fyldte specielt meget i den midaldrende danske mands bevidsthed.
Det var det dog i visse kredse i USA. Og som med så mange andre strømninger i USA, har opmærksomheden omkring TRT vist fået tag i et lidt større udsnit af danske mænd i 40’erne og 50’erne.
Traditionelt har sundhedssystemet i Danmark haft en meget konservativ tilgang til at behandle mænd med lavt testosteron, med fokus på tilstedeværelse af flere kliniske symptomer og en langvarig udredning, for at kunne konstatere en “ægte” hypogonadisme. Derimod har man fx fra USA kunne høre flere eksempler på influencere, der er startet på TRT; ikke fordi deres endokrine system er smadret, men som en optimeringsterapi.
Det kunne se ud til at der er ved at ske et skred i den konservative holdning til mændenes endokrine system hos dele af den danske lægestand. Spørgsmålet er om dette holdningsskift tager afsæt i opdateret videnskabelig viden om optimal sundhed, eller om det er funderet i, at der er profit i at køre med på bølgen af at bestemte befolkningsegmenter er med på at betale for jagten på kropslig perfektion, som det fx også er tilfældet med plastikoperationer.
Jeg har fundet et par eksempler på klinikker, der tilbyder konsultationer med henblik på testosteronterapi – og hvor det ikke umiddelbart ser ud til at være en speciel uoverkommelig procres at komme ind i et forløb:
Jeg har på fornemmelsen, at hvis jeg om et års tid googler efter klinikker, som tilbyder denne type behandling, så vil der komme en del flere hits end nu.
Spørgsmålet er dog om det er den rette vej at gå.
Anders Nedergaard, der også kalder sig Dr. Muskel, og kører podcasten Fitness M/K, har i denne sammenhæng haft en yderst relevant samtale med gynækolog Svend Lindenberg i marts 2024. Lindenberg leder Copenhagen Fertility Center, og klinikken tager også mænd med potentiel hypogonadisme til konsultation, og sætter nogle af dem i behandling. Lindenberg er rimeligt klar i spyttet omkring sin holdning til den tilgang, man bør have til testosteronterapi.
Hvis man har gjort sig tanker omkring hvorvidt TRT-behandling er noget der skal med i overvejelserne når man kommer i 50’erne eller 60’erne, så er podcasten med Anders Nedergaard og Svend Lindenberg (#399) bestemt en gennemlyting værd.
En af pointerne, som nok er værd at trække frem, er at det typisk ikke er trivielt at afdække hvorvidt lavt testosteron blot bør behandles med testosteronterapi, eller om det er en tilstand, som er afledt af en eller flere andre lidelser, og det rent faktisk er disse, som bør adresseres.
Leave a Reply