Isbad fra Arctic Recovery

Jeg har endnu ikke fundet tid til at dykke ned i den videnskabelige litteratur på området, men generelt bliver vinterbadning fremhævet som en sundhedsfremmende vane.

Nu hvor jeg selv har prøvet det kan jeg i alt fald skrive under på, at det at overtale sig selv til at dykke kroppen i iskoldt vand i alt fald har en mærkbar effekt – både fysisk og mentalt.

En af mine undskyldninger for ikke at kaste mig over vinterbadning har været, at jeg ikke har bil og cykelturen hjem fra det lokale  havnebad ville være ubehagelig lang. Men der har nok været mere i det end en kold cykeltur. Under morgenbrusebadet har jeg meget sjældent kunne overtale min hånd til at dreje hanen over på kold. Da jeg var barn var jeg næsten ikke til at drive i bølgen, undtagen en meget varm sommerdag – og det på trods af, at vi boede tæt på en nordsjællansk strand. Og i svømmehallen var det kun det opvarmede børnebassin, jeg til nød kom i. Måske ikke noget under at jeg den dag i dag er en dårlig svømmer.

En vinterdag gav en god ven mig en lille venskabelig udfordring. Han havde selv oplevet positive effekter ved et dagligt ritual i en palletank i baghaven. Det var faktisk en helt perfekt introduktion til gør-det-selv vinterbadning, hvor der skulle bankes hul på isen inden vi på skift hoppede i.

Det lille skub gjorde, at jeg fandt ud af, at jeg faktisk er helt ok i stand til at håndtere en tur i koldt vand, og at det mere end noget andet handler om at holde fast i beslutningen om at gøre det. Og så er belønningen både et lille klap på skulderen over ens egen beslutsomhed og en umiddelbar opfriskning. Om der også er en hormetisk, sundhedsfremmende effekt må tiden vise.

Under alle omstændigheder endte det med, at vores egen lille husholdning også blev udvidet med en let tilgængelig adgang til vinterbadning. Efter en hurtig søgning på nettet faldt jeg over et isbad fra Arctic Recovery til kr. 950.

Efter bestilling ankom karret med posten få dage senere.

Der er tale om et helt simpelt kar, der helt og holdent er afhængig af den omgivende temperatur (medmindre man selv hælder is i), hvilket gør det egnet til udendørs brug i vintermånederne. 

Karret er super enkelt at samle; efter isætning af støttestænger og oppumpning af  bassinkanten med den medfølgende pumpe er det klar til at blive fyldt med vand. Karret er på 375 liter, men det anbefales at fylde det med omkring 250 liter så det passer til, at der skal være plads til at fortrænge noget vand når kroppen sænkes i.

På hjemmesiden vistes karret med et låg, men firmaet gør en del ud af at understrege, at som udgangspunkt leveres det blot med et tyndt overtræk, som blot forhindrer at der drysser skidt og møg i vandet når karret ikke er i brug. 

Der er formentlig en løbende produktudvikling for nu kan man bestille en udgave, hvor der følger et isolerende termolåg med. For mig har løsningen med det simple overtræk dog fungeret helt fint. Med hensyn til produktudvikling, så var det kar, som jeg først fik tilsendt forsynet med en bundprop. Da karret samtidig er forsynet med en taphane gav bundproppen ikke meget mening. Faktisk var bundproppen ikke andet end en ulempe, da karret blev ved at lække lidt vand, selvom jeg ad flere omgange forsøgte at tætne udløbet. Det var lidt uhensigtsmæssigt, da jeg i første omgang havde karret på altanen. Til sidst kontaktede jeg firmaet, som prompte sendte et nyt kar – uden bundprop, og som holder tæt.

Isbad på fliseterassen…. ikke så lang vej til at få varmen igen bagefter.

Jeg nu har haft glæde af jævnlig vinterbadning i januar og februar. I marts har jeg stadig haft temperaturer under 10 grader, hvilket også kan opfattes som et koldt gys – i alt fald for mig.

For de, som vil prøve vinterbadning af er denne løsning med et isbad, der fylder ganske lidt og er nemt at samle, ganske optimal. Der er dog et lille aber dabei eller to. Jeg er 187 cm høj og skal have bagenden helt ned på bunden, hvis jeg vil have skuldrene under vand, så hvis man er højere kan det blive problematisk. For mig er det dog ikke ødelæggende for oplevelsen, at skuldrene er over vand. Men under alle omstændigheder er karret indrettet så man skal sidde på hug for at få kroppen under, så hvis man har issues med at komme ned i eller op fra hugstilling, skal man være opmærksom på at have en hjælpende hånd i nærheden.

Jeg har bemærket, at der er kommet flere forhandlere til af denne type isbade, så det kan være, at det stimulerer prisen og innovationen yderligere. Under alle omstændigheder har det aldrig været nemmere at komme i gang med vinterbadning.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*