Udviklingen af svær overvægt blandt danskerne

Jeg har tidligere skrevet indlæg om, at sundhedsforskere forudser, at fedmepandemien vil fortsætte, og at 20-25% af verdens befolkning vil have et BMI på over 30 i 2045.

I et nyligt indlæg på TV2 Nyheder refereres til data fra Statens Institut for Folkesundhed på SDU, der fremskriver de danske tal for svært overvægtige; i 2040 vil 32% af danskerne være i den tunge gruppe. Tallet for 2020 lå på omkring 19%.

Graf over andelen af svært overvægtige i Danmark (estimeret ved BMI), med fremskrivning til 2040. Fra TV2 Nyheder (data fra SDU).

Som en interessant oplysning refererer professor emeritus Thorkild I. A. Sørensen til, at udviklingen af overvægt i befolkningen kunne spottes allerede ganske kort efter Anden Verdenskrig. Det sætter potentielle årsagsforklaringer i et ganske interessant perspektiv.

Graf fra statusartikel i Ugeskrift for Læger fra 2006, der viser udviklingen i høj BMI for unge mænd på session fra 1943 til 1997. Af B. L. Heitmann og T. I. A. Sørensen.

Det mere end antyder, at der er flere ting i spil end mindre fysisk aktivitet og større indtag af fabriksforarbejdede fødevarer og sukkerholdige læskedrikke.

En anden interessant betragtning er fra professor Jane Tolstrup (SDU), som har været med til at danne det nye estimat af fedmeepidemiens fremtidige omfang i Danmark. De nye effektive slankeprodukter, som Wegovy, kommer efter hendes mening ikke til at stoppe udviklingen af antallet af svært overvægtige, ifølge hendes udtalelse til TV2 Nyheder. Der skal andre forebyggende strategier til (læs økonomisk støtte og fokus på forskning i forebyggelse af overvægt).

Efter min mening bliver det dog interessant at se om de nye slankeprodukter der er på markedet, og de som er under udvikling, i det mindste kan bremse hældningen på kurven. Derudover er der data, som peger i retning af, at fx semaglutid (der indgår i Wegovy og Ozempic fra Novo Nordisk) kan have sundhedsbeskyttende virkning i forhold til nogle af de følgesygdomme, der kan følge med kraftig overvægt. Og hvis strategier for forebyggelse af kraftig overvægt bliver ved med at være uden succes er det måske i stedet strategier for sundhedsoptimering inden for de mulige rammer, der bør fokuseres på?

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*