Kvindens overgangsalder

Overgangsalderen, også kaldet menopausen eller klimakteriet, betegner den periode hvor kvinden holder op med at menstruere, og altså ikke længere er i stand til at blive gravid. I den forbindelse opstår der væsentlige hormonelle ændringer, som kan manifestere sig ved forskellige symptomer, ind til der atter opstår en balance i kroppen. Den nedsatte hormonproduktion leder til flere permanente ændringer i kroppens fysiologi.

Menstruationscyklus

Kvinder i den fødedygtige alder gennemløber gentagne menstruationsperioder, hvorunder kønsorganerne undergår cykliske forandringer baseret på hormonelle påvirkninger. En periode varer gennemsnitligt 28 dage og 1. dag defineres som den dag, hvor menstruationsblødningen starter. De første 14 dage i perioden betegnes for den follikulære fase (opdelt i menses og proliferationsfasen), og de sidste 14 dage for den luteale fase (sekretionsfasen). Midt i perioden forekommer ægløsningen (ovulation).  I tilfælde af at menstruationsperioden er længere eller kortere end 28 dage er det stort set altid den follikulære fase, der varierer, mens den luteale fase er konstant. Follikel stimulerende hormon (FSH) produceres i hypofysen og stimulerer væksten af ægblærerne (folliklerne). I løbet af den follikulære fase stiger mængden af hormonet østrogen gradvist, dannet fra æggestokkens (ovariets) follikler, hvilket medfører, at menses stopper og livmoderens indre slimhinde (endometriet) fortykkes. Østrogen-niveauet topper kort før afslutningen af den follikulære fase, hvorefter det falder kraftigt. Niveauet stiger dog atter en smule mod midten af den luteale fase. Midt i cyklus, stimuleret af luteiniserende hormon (LH) fra hypothalamus, afgives en ægcelle fra en af folliklerne. Den resterende del af folliklen ændrer sig til et gult legeme (corpus luteum), der begynder at producere hormonet progesteron, hvis niveau topper i midten af den luteale fase. Under påvirkning af progesteron ændrer livmoderens slimhinde sig så den er klar til at modtage et befrugtet æg (implantering eller nidation). Hvis dette ikke sker vil det gule legeme henfalde, og niveauerne af østrogen og progesteron falder mod periodens slutning – og menstruation påbegyndes når livmoderen afgiver dele af sin slimhinde. Disse cykliske variationer i niveauet af hormoner gennemløbes således for hver periode frem til overgangsalderen, medmindre andre påvirkninger ‘forstyrrer’ systemet – f.eks. graviditet, indtagelse af p-piller eller ved visse sygdomme.

Ændringer i hormon-niveau ved overgangsalderen og symptomer

Ved indledningen til overgangsalderen bliver menstruationerne uregelmæssige da lageret af æg i æggestokkene er ved at være opbrugt. Menopausen defineres typisk som det tidspunkt, hvor det er et år siden sidste menstruation. Gennemsnitligt når danske kvinder overgangsalderen omkring deres 51. leveår, men kan under normale omstændigheder variere fra 45 til 55 års alderen. Optræder overgangsalderen inden kvinden er fyldt 40 betegnes det for præmatur overgangsalder.

Når kvinden løbet tør for sit lager af æg vil hun ophøre med at få ægløsning, hvilket leder til at først progesteron, og herefter østrogen ikke længere stiger efter det ovennævnte karakteristiske cykliske mønster. Dette drastiske fald i hormonproduktionen har indvirkning på flere af de af kroppens væv og organer, der hidtil har været under deres indflydelse, særligt af østrogen.

Denne ændring kan manifestere sig ved en række symptomer, heriblandt:

 • Hedeture
 • Hjertebanken
 • Hovedpine
 • Koncentrationsbesvær
 • Søvnbesvær
 • Blødningsforstyrrelser
 • Kløe og udflåd
 • Smerter ved samleje
 • Mindre sexlyst
 • Irritabilitet
 • Depression
 • Øget vandladningstrang
 • Hyppigere blærebetændelse
 • Inkontinens
 • Reduceret lungefunktion

En del af symptomerne er midlertidige, ind til kroppen genfinder en hormonel balance, om end perioden kan strække sig over flere år. Nogle af symptomerne vil være direkte effekter af det dalende hormon-niveau, mens andre kan være afledt af disse effekter. For nogle er symptomerne meget milde, og for andre er der større gener forbundet med perioden.

Da niveauet af østrogen permanent er lavt efter overgangsalderen, vil nogle af symptomerne være tegn på varige fysiologiske ændringer, der kan udvikle sig med stigende alder.

Behandling af gener ved overgangsalderen

En del kvinder finder at de har færre gener i forbindelse med overgangsalderen, hvis de spiser sundt og motionerer regelmæssigt. Dette mindsker desuden risikoen for at udvikle af nogle af de komplikationer, der kan opstå i kølvandet på den nedsatte østrogen-produktion. Nogle forsøger sig også med fødevarer eller naturpræparater, der er rige på planteøstrogener fra soja, hørfrø eller rødkløver. Der er dog ikke videnskabelig evidens for at berige sin kost med dette giver færre hedeture.

Den mest effektive behandling af gener i forbindelse med overgangsalderen er hormonel behandling. Hvis generne er koncentreret omkring udtørrede slimhinder, blærebetændelse eller inkontinens kan det afgrænses til en lokal behandling. For mere spredte symptomer kan der gives en generel behandling. Det vil typisk foregå som en kombinationsbehandling med østrogen og gestagen (svarer til progesteron). Her anbefaler Lægemiddelstyrelsen at behandlingen forløber så kort tid som muligt med så lav dosis som muligt, da der kan være visse bivirkninger og risici forbundet med indtagelse af hormoner.

Efter overgangsalderen

Som nævnt er en del af de symptomer, som opleves ved overgangsalderen tegn på permanente fysiologiske forandringer, som følge af det reducerede østrogen-niveau. Smerter ved samleje, blødningsforstyrrelser og inkontinens skyldes, at slimhinderne mange steder bliver tyndere, og kan udtørre. På længere sigt leder det nedsatte niveau af østrogen til en stigning risikoen for at udvikle diabetes, hjerte-karsygdomme og knogleskørhed (osteoporose). Kort efter østrogen-nedgangen ved overgangsalderen øges kvinders risiko for at udvikle hjerte-karsygdomme til samme niveau som for mænd. For knoglernes vedkommende accelereres tabet af knoglemasse som følge af det faldende østrogen-niveau, og hvis man er udsat kan det udvikle sig til decideret knogleskørhed.

 


Kilder:

Human Fysiologi – en grundbog. Jørgen Warberg, Polyteknisk Forlag, 5. udgave, 2009

Hvad er overgangsalder? Christine Felding. Netdoktor.dk, 6.6.2013

Symptomer og gener i overgangsalderen. Christine Felding. Netdoktor.dk, 6.6.2013

Planteøstrogener (soja). Kræftens Bekæmpelse. 30.9.2015

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*