Overgangsalder og nedsat lungefunktion

I december 2016 blev der skrevet en del i medierne om en væsentlig følgevirkning af at gå i overgangsalder med overskrifter som “Overgangsalder rammer dine lunger som havde du røget 20 cigaretter om dagen i ti år.” i TV2 nyheder.

Artiklerne baserer sig på et videnskabeligt arbejde, der netop var færdiggjort med bidrag fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, med data for >1400 kvinder, der er blevet fulgt i 20 år. På baggrund af målinger af lungekapacitet kunne det konkluderes, at der for kvinder i overgangsalderen er en accelereret nedgang i lungefunktion.

Selvom det blev blæst op som en større nyhed i diverse medier er det viden, som har været tilgængelig i nogle år. Et tidligere multinationalt studie udgivet tilbage i 2008 (med flere af de samme forskere) viste en tilsvarende nedsat lungekapacitet for kvinder i overgangsalderen, også når der blev taget hensyn til rygestatus. Et videnskabeligt arbejde fra 2011 viste det samme, og konkluderede desuden, at rygning forværrer nedsættelsen i lungefunktionen.

Niveauet af lungefunktion målt ved FEV1 (forced expired volume in 1st second) og FVC (forced expiratory volume) for kvinder med regelmæssig menstruation (regular menstruation) vs kvinder der ikke længere menstruerer (amenorrhea) i forhold til alder. Data er justeret for højde, BMI og rygestatus. Uddrag af figur fra Real et al 2008.

Lungernes kapacitet bliver mindre med alderen hos alle mennesker. Men det er første gang, at vi har tal på, at forværringen hos modne kvinder er så overraskende stor og falder 50 procent oveni det normale.

Vivi Schlünssen, Institut for Folkesundhed – medforfatter på artiklen fra 2016

Der er endnu ikke fundet en entydig forklaring på, at kvinder har en generel nedsættelse af lungefunktion i forbindelse med overgangsalderen, og sammenhængen kan være kompleks. Nedsat insulinresistens karakteriserer ofte kvinder i overgangsalderen, og kan opfattes som en pro-inflammatorisk tilstand. Øget inflammation i lungevævet kan reducere den generelle lungekapacitet desuden og forstærke symptomer på eventuelle vejrtrækningsproblemer.

Under alle omstændigheder må konklusionen være, at man som kvinde bør passe godt på sine lunger – et råd man allerede som ung bør tage til sig. Så endnu en grund til at holde sig fra smøgerne – og hvis man skulle være faldet i – kvitte dem hurtigst muligt.

 


Kilder:

Overgangsalder rammer dine lunger som havde du røget 20 cigaretter om dagen i ti år. TV2/Nyheder (Ritzau). 11. dec. 2016

Menopause is Associated with Accelerated Lung Function Decline. Triebner K, Matulonga B, Johannessen A, Suske S, Benediktsdóttir B, Demoly P, Dharmage SC, Franklin KA, Garcia Aymerich J, Gullón Blanco JA, Heinrich J, Holm M, Jarvis D, Jõgi R, Lindberg E, Moratalla Rovira JM, Muniozguren Agirre N, Pin I, Probst-Hensch N, Puggini L, Raherison C, Sánchez-Ramos JL, Schlünssen V, Sunyer J, Svanes C, Hustad S, Leynaert B, Real FG. Am J Respir Crit Care Med. 2016 Dec 1.

Lung function, respiratory symptoms, and the menopausal transition. Real FG, Svanes C, Omenaas ER, Antò JM, Plana E, Jarvis D, Janson C, Neukirch F, Zemp E, Dratva J, Wjst M, Svanes K, Leynaert B, Sunyer J. J Allergy Clin Immunol. 2008 Jan;121(1):72-80.e3.

Association between smoking and respiratory function before and after menopause. Hayatbakhsh MR, Najman JM, O’Callaghan MJ, Williams GM, Paydar A, Clavarino A. Lung. 2011 Feb;189(1):65-71. doi: 10.1007/s00408-010-9269-9.

Insulin resistance and chronic cardiovascular inflammatory syndrome. Fernández-Real JM, Ricart W. Endocr Rev. 2003 Jun;24(3):278-301. Review.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*