Er der en sammenhæng mellem indtag af light sodavand og diabetes?

De senere år er vores høje indtag af sukker blevet knyttet til den kraftige stigning i overvægt og relaterede livsstilssygdomme, der ses i den vestlige verden. Meget af vores indtag af sukker er fra sodavand, og efterhånden som der er kommet mere og mere fokus på de negative effekter af sukker har en række kunstigt sødede light varianter fået deres indtog på markedet.

Det er dog langt fra alle som mener, at light produkter er løsningen, der vil dæmme op for den rullende fedmeepidemi. Faktisk har det flere gange været i fokus, at light sodavand har tilsvarende negative sundhedseffekter som sukkersødet sodavand. Årsagen er der dog langt fra enighed om.

Fortalere for LCHF (low carb high fat) kostplaner (lidt groft sagt en moderne variant af Atkins-kuren) anbefaler ofte, at man ikke indtager light produkter – ind imellem med begrundelsen, at f.eks. light sodavand resulterer i et insulin respons, der svarer til hvis man havde indtaget sukker.

… hvorimod lightprodukter er forbudte, fordi de snyder kroppen til at tro, at der er sukker på vej, hvorefter den udskiller insulin, hvilket har en række uheldige konsekvenser. Artikel fra Ude og Hjemme, 2013

At kunstige sødemidler som aspartam, acesulfame-K og sucralose skulle stimulere insulin-udskillelse har jeg læst flere steder, men aldrig med reference til forsøg, der viser, at det faktisk er sandt. Spøjst nok er det svært at finde frem til højkvalitetsstudier, der én gang for alle nagler en definitiv konklusion. Test af det nok mest benyttede sødemiddel, aspartam (aka nutrasweet) peger ikke på at det stimulerer insulin frigivelse til blodet. Data for andre sødemidler er knapt så entydige, men der er ikke meget som tyder på, at de kan stimulere insulin uden at der samtidig er sukker tilstede i tarmen.

Så det står stadig som noget af et postulat, at kunstigt sødet sodavand giver et uhensigtsmæssigt insulin boost, som hvis man drikker en sukkersødet drik. Dermed ikke sagt, at light sodavand ikke kan have en negativ effekt i sundhedsmæssig forstand.

Et interessant studie fra Sverige puffer til tanken om, at det kun er de sukkerholdige drikke, der er synderen i forhold til risiko for at udvikle diabetes. Forskerne trak på data fra et større studie initieret i 2010 (The ESTRID Study), der har til formål at identificere risikofaktorer for Diabetes Type 2 og “Diabetes Type 1.5” (LADA, latent autoimmune diabetes in adults). Baseret på spørgeskemasvar omkring vaner for indtagelse af drikke der var sødet med kunstige sødemidler eller sukker (og justeret for en række faktorer som køn, BMI, diabetes i familien, energiindag, uddannelsesniveau) kunne de konkludere at indtagelse af både sukkerholdige og kunstigt sødede drikke medførte en forhøjet risiko for at udvikle Diabetes Type 2 (og LADA). Hvad kan være forklaringen? Forskerne nævner selv et par muligheder: (a) kunstigt sødede drikkevarer stimulerer appetitten så man  indtager mere energi fra andre fødevarer, (b) kunstigt sødede drikkevarer har direkte indflydelse på mikrobefloraen i tarmen, hvilket kan lede til glukose intolerance. De påpeger dog også at der er en mulighed for data dækker over en ‘lag-fase’, hvor en del af deltagerne har udskiftet sukkerholdige drikke med kunstigt sødede drikke umiddelbart inden studiets obsersvationsfase (op til 1 år).

Hypotesen om at floraen i tarmen kan påvirkes af kunstige sødemidler blev publiceret i det meget anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature i 2014. Hovedkonklusionen om, at et højt indtag af kunstige sødestoffer kan lede til glukose-intolerance ved at mikromiljøet i tarmen ændres blev dog baseret på forsøg på mus.

Nu er det væsentligt at slå fast, at resultater fra forsøgsdyr ikke uden videre kan bruges til at komme med konklusioner om hvad effekten er på mennesker. Men sammen med andre lettere foruroligende forsøgsdata på andre helbredsparametre som fertilitet, risiko for hjerteanfald og visse typer kræft, er det bestemt noget som der bør gøres en indsats for at få klarlagt de sundhedsmæssige konsekvenser af at indtage sødemidler.

 


All about diet sodas. Precision Nutrition

The epic collapse of American soda consumption in one chart. Business Insider, 10. Marts 2016.

Kom godt i gang med LCHF-kuren. Ude og Hjemme, 20. juni 2013.

Does a diet soda affect insulin? Livestrong, 16. august 2013.

Do artificial sweeteners cause an insulin spike? Mark’s Daily Apple, 3. februar 2011.

Josefin E LöfvenborgTomas AnderssonPer-Ola CarlssonMozhgan DorkhanLeif GroopMats MartinellTiinamaija TuomiAlicja Wolkand Sofia Carlsson: Sweetened beverage intake and risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetesEur J Endocrinol 175 (6) 605614, doi: 10.1530/EJE-16-0376

Diabetes risk doubles with more than two soft drinks daily. Medical News Today, 21. oktober 2016.

Two diet drinks a day could double the risk of diabetes, study finds. The Telegraph, 21. oktober 2016.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*