Blodtapning og præstationsevne

Jeg har været bloddonor i mere end 10 år og har forsøgt at overholde en ambition om at blive tappet et par gange om året.

Ind imellem har jeg dog ikke overholdt de regelmæssige tapninger. I de fleste tilfælde har det været fordi jeg skulle overholde en karantæne – enten pga. rejser eller pga. en ny tatovering.

Et par gange har jeg dog sprunget over fordi den planlagte tapningsdato har ligget lige før en løbekonkurrence, som jeg skulle deltage i. Nu er det ikke fordi jeg på nogen som helst måde er eliteløber – nærmest tværtimod – jeg har på fornemmelsen, at min krop ikke er skabt til at løbe. Derfor har jeg måske følt, at jeg har haft brug for så meget overskud som muligt for at kunne gennemføre den kommende konkurrence. Det er oplagt, at når du tappes for ½ liter blod, så mister du en del ilttransporterende røde blodlegemer, hvilket kan påvirke din løbeform.

Men hvor meget går det egentlig ud over præstationen at blive tappet, og hvor lang tid går der før niveauet er på samme niveau som før tapningen?

Magasinet bloddonor (nr. 121) indeholder en artikel, der refererer til undersøgelser, som kommer med konklusioner på netop disse punkter.

En løbetest udført på deltagere, der havde fået tappet blod 3 dage forinden, viste en gennemsnitlig reduktion på omkring 5% i udholdenhedsevne – både for mænd og kvinder. De fleste deltagere var tilbage på deres udgangsniveau efter 2 uger, men for nogle krævede det knapt 1 måned. VO2 max (maximal iltoptagelse) var ligeledes reduceret efter 3 dage (6,5% for mænd, 7,5% for kvinder). Igen, efter 2 uger var de fleste deltagere næsten på niveau med udgangspunktet, og inden for 1 måned var alle tilbage.

Det skal lige pointeres, at deltagerne i undersøgelsen var mellem 20 og 45 år. Hvis man er ældre kan det være, at disse værdier ikke passer helt. Det er også forventeligt, at det har en større effekt at blive tappet for ½ liter blod, hvis man har et lavere blodvolumen end hvis man har et stort. Mænd har desuden typisk større jerndepoter end kvinder, der stadig menstruerer (jern indgår i den iltbindende hæmoglobin, der findes i røde blodlegemer).

Med en vægt, der typisk ligger på 85-90 kg, mærker jeg ikke så meget til at have leveret den halve liter blod, og afholder mig ikke fra at løbe en tur samme dag som jeg er blevet tappet. Men selvom det nok er en smule pjat så vil jeg nok stadig føle, at jeg kan bruge de få procenter, der er at hente ved at udskyde en tapning, hvis der er en løbekonkurrence om hjørnet.

Det er så værd at huske, at det rent faktisk er ganske uproblematisk at ændre den planlagte tapningsdato. Det skal jeg også selv lige få skrevet mig bag øret…

 


bloddonor, Nr. 121 EFTERÅR 2017: Sådan påvirker bloddonation din kondi. Tom Erik Kampman

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*