Den rette balance mellem udholdenheds- og styrketræning

For næsten 10 år siden købte jeg bogen Start Strong, Finish Strong af lægerne Kenneth og Tyler Cooper. Førstnævnte opfandt Cooper testen og er også forfatter til Aerobics fra 1968. Start Strong, Finish Strong kommer med forslag til hvordan man lever et liv i sundhed, både som yngre og som ældre. Som man kunne forvente præsenteres aerob udholdenhedstræning som en væsentlig del af et sundhedsfremmende program.

Til min glæde leverer Coopers med bogen en væsentlig pointe; at der bør være balance mellem udholdenhedstræning og styrketræning. Deres hovedargument er, at det skal til for at opretholde knoglemasse, men de nævner også det praktiske ved at bevare muskelstyrke.

When we speak to audiences packed with older people, we often say, “If, at sixty years of age, you’re a person who concentrates almost exclusively on aerobic conditioning, you may be able to run five miles in forty minutes. But you may also find that you can’t pick up a sack of groceries without straining your back.

– Kenneth & Tyler Cooper.

Deres anbefalinger til fordeling af tidsforbrug til de to typer træning er som følger:

Alder

Aerobics

Styrketræning

≤40 år

80% 20%

41-50 år

70% 30%
51-60 år 60%

40%

≥61 år 55%

45%

 

Jeg er ikke nødvendigvis enig i den procentvise fordeling mellem aerob udholdenhedstræning og styrketræning eller at det skal sættes op i så faste rammer – men kan alligevel godt lide skemaet. Det synliggør, at det er væsentligt at øge fokus på styrketræning efterhånden som man bliver ældre.

Som jeg har pointeret i et tidligere indlæg synes jeg at Sundhedsstyrelsens anbefalinger for fysisk aktivitet bør understrege vigtigheden af styrketræning i et motionsprogram for et godt helbred når vi ældes – og det er ikke helt ved siden af at skele til Coopers ambitiøse anbefalinger.

Selv fokuserer jeg ikke så meget på fordelingen mellem forskellige typer træning, men mere på at sørge for at alle muskelgrupper udsættes for regelmæssig vægtbærende styrketræning.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*