Hvorfor jeg aldrig skal løbe et maraton

Jeg skal være den første til at erkende, at jeg ikke er indbegrebet af en løber. Ikke desto mindre har jeg løbetrænet regelmæssigt fra jeg var omkring 20 år da det er en enkel måde at holde sin kondition ved lige, og det har en række sundhedsfremmende følgevirkninger.

I al den tid har jeg gemt på en ambition om at gennemføre et maratondistance. Enten har tanken været at melde sig til et officielt maratonløb, eller de senere år, simpelt hen at løbe hjem fra arbejde (ca. 45 km).

Jeg har mange bortforklaringer og undskyldninger for hvorfor det aldrig er blevet til noget. Det er dog ikke pointen her. Nu, 48 år gammel, har jeg endelig afklaret med mig selv, at det er et projekt, der ikke skal gennemføres.

Jeg har taget beslutningen om, at jeg har nået en alder, hvor jeg skal fokusere på træning, som jeg synes er sjov, alsidig, motiverende, sundhedsfremmende – og også gerne præstationsfremmende – men frem for alt ikke-nedbrydende for kroppen.

Af samme årsag har jeg for nylig lagt MMA-handskerne på hylden, hvilket min lænd har været taknemmelig for lige siden.

Tilbage til hvorfor jeg ikke længere har ambitioner om at løbe et maraton…

At gennemføre et maraton kræver, at jeg løbetræner på distancer, jeg ikke længere finder sundt for min krop. Deltagelse i Eremitageløbet på 13.3 km kan klares med løbetræning på op til 8-10 km, hvis jeg skal gennemføre i motionstempo – og det er der min grænse går.

For flere år siden fik jeg ved en operation fjernet en del af menisken fra venstre knæ, og det øger risikoen for, at jeg på et tidspunkt får symptomer på slidgigt i selvsamme knæ (slidgigten er der formentlig allerede, jeg mærker det blot ikke endnu).

En vægtigere begrundelse for at afholde mig fra at løbe langt er dog, at jeg har nået den alder, hvor det bliver stadig vigtigere at holde på muskelmassen. Når vi bliver ældre mister vi gradvist muskelmasse og styrke (en proces benævnt sarkopeni). Jeg har altid skulle arbejde for at holde på de muskler jeg har opbygget ved styrketræning, og langdistanceløb er en aktivitet, der har en modsatrettet effekt.

Derfor vil mit fokus fremadrettet være på styrketræning og på udholdenhedstræning på kortere distancer/af kortere varighed.

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*