Prædiabetes

Diabetes er en af de livsstilsygdomme som et stykke ud i fremtiden kan ende med at trække helt enorme ressourcer ud af sundhedssystemet. Det vil omfatte økonomiske ressourcer, som vil kunne udnyttes til andre formål, hvis forebyggende foranstaltninger fik bedre tag i befolkningen.

Overordnede fakta om diabetes

Jeg var forbi diabetesforeningens hjemmeside, og her kan man finde en masse interessant, men også skræmmende information. Blandt andet:

  • Diabetes skønnes at koste det danske samfund ca. 86 mio kr. om dagen.
  • Over 260.000 danskere lider af diabetes. Det estimeres, at i 2030 vil ca. 430.000 danskere være diagnosticeret med type 2 diabetes.

Og videre:

  • Det skønnes, at omkring 60.000 danskere har ikke-diagnosticeret type 2 diabetes.
  • Omkring 300.000 danskere er i en prædiabetes tilstand (et forstadie til type 2 diabetes).

Flere videnskabeligt funderede forsøg med type 2 diabetikere har vist, at det er muligt at forbedre sundhedstilstanden eller endda gøre patienter medicinfri med en målrettet indsats i forhold til kost og motion. Blandt andet det danske U-turn projekt har leveret nogle tankevækkende resultater.

Ikke-diagnosticeret prædiabetes

Én ting er de som allerede er i medicinsk behandling, men et andet værdifuldt indsatsområde er at få identificeret de danskere, der uvidende går rundt med prædiabetes eller en ubehandlet diabetes 2.

Tænk! Omkring 300.000 danskere går rundt som små tikkende bomber, ofte med diffuse symptomer på en sygdom, der kan være lige om hjørnet. Type 2 diabetes er bestemt ikke at spøge med pga. den forhøjede risiko for følgesygdomme, hvilket omfatter hjerte-kar sygdom, nervesygdom, nyresvigt,  synsnedsættelse, seksuelle komplikationer mm.

Hvis man har prædiabetes har man kraftigt forhøjet risiko for at udvikle type 2 diabetes. 30-40% med prædiabetes udvikler ‘ægte’ diabetes 2 inden for 3,5 år.

Symptomerne på prædiabetes er imidlertid ofte tilstrækkeligt diffuse til, at det kan være svært at skelne fra generelle alderdomsskavanker. Symptomer omfatter:

  • Øget tørst
  • Hyppig vandladning
  • Kløe
  • Kvalme
  • Øget træthed
  • Synsforstyrrelser
  • Føleforstyrrelser
  • Gentagen infektion i hud og slimhinder
  • Dårlig heling af sår

Bemærk, at en del vil opleve blot et enkelt eller to af ovenstående symptomer, men det kan være tilstrækkeligt til, at man skal være obs på muligheden for, at det hænger sammen med prædiabetes – eller endda diabetes 2.

Hvis man har mistanke om at man lider af prædiabetes eller diabetes 2 er det om at kontakte sin læge, som relativt enkelt kan be- eller afkræfte ved at tage blodprøver.

Ved prædiabetes kan det konstateres, at man har forhøjet fasteblodsukker eller forhøjet blodsukkerindhold, men ikke så udtalt som hvis der er tale og diabetes 2.

En målrettet indsats kan hindre at prædiabetes udvikler sig

Ved en målrettet indsats er det faktisk ofte muligt at hindre, at prædiabetes udvikler sig til en kronisk tilstand. Prædiabetes skal derfor opfattes som et alvorligt advarselstegn, og et vink om, at det er på høje tide at ændre på sine vaner.

Det handler ganske simpelt om at indarbejde sunde vaner i hverdagen både hvad angår kost og fysisk aktivitet.

diabetesforeningens hjemmeside findes der mere information omkring prædiabetes samt gode kost- og motionsråd til forebyggelse af udviklingen af diabetes 2.

 

 

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*