Blodanalyse fra LetsGetChecked

Test af testosteron-niveau

I forlængelse af indlæg omkring mænds testosteron-niveau i forhold til levealder, om hypogonadisme, og måder at optimere sit testosteron er der måske nogle mænd, som jeg selv, der er blevet nysgerrige efter at kende til deres aktuelle niveau.

Det er muligt at nogle kan overtale deres praktiserende læge til at foretage en testosteron-analyse som et led i en generel helbredsundersøgelse, hvilket vil være optimalt. I de fleste tilfælde skal man dog nok ikke regne med at det er med i ‘pakken’ medmindre man udviser et eller flere symptomer på testosteronmangel.

Hvis lægen ikke er lydhør, og man stadig er så nysgerrig, at man er villig til at betale for en analyse er der masser af muligheder. Flere udenlandske firmaer tilbyder testkits, som kan give dig svar på hvor meget testosteron (og meget andet), du har i blodet.

Test af spyt vs blod

Nogle firmaer tilbyder at teste testosteron baseret på en spytprøve, og disse er normalt lidt billigere end tilsvarende tests baseret på blodprøver. Dog er der stadig nogen kontrovers omkring hvor godt testosteron målt i spyt reflekterer niveauet af testosteron i blodet. Jeg tænker, at man risikerer at en læge ikke tager det for gode varer, hvis man ved en konsultation refererer til en spytprøve – så alene af den årsag vil jeg anbefale at gå efter en analyse, som baserer sig på en blodprøve.

Kittet fra LetsGetChecked

Det firma, som jeg valgte at benytte mig af var LetsGetChecked. Dette firma tilbyder en lang række tests, der omfatter analyser for diverse seksuelt overførte sygdomme, borrelia, forskellige cirkulerende hormoner, vitaminer, cancermarkører mm.

Hvad angår relevansen for dette blog-indlæg så tilbyder LetsGetChecked en basis test af total-testosteron for kr. 519,- og en udvidet test, der også giver en beregnet værdi for frit testosteron for kr. 899,- (pr. april 2019).

I de fleste tilfælde kan det være nok at få målt total-testosteron, men principielt kan der være noget værdi i at kende sit niveau af frit testosteron i blodet da det er dette, som er det aktivt tilgængelige hormon.

Jeg valgte dog blot at bestille basispakken for at teste, hvordan det fungerer.

Efter en uges tid ankom kittet med posten, frit leveret.

Kittet indeholder en ampul, hvor blodet skal opsamles, lancetter til at stikke sig i fingeren, et par små alkoholservietter til at desinficere området hvor der stikkes, en anvisning til proceduren, og alt hvad der skal bruges til at pakke prøven og gøre den klar til returnering.

Inden man kaster sig ud i at opsamle blodprøven skal kittet aktiveres online. Det gøres ved at oprette sig som bruger på LetsGetChecked-hjemmesiden og indtaste aktiveringskoden.

Blodprøven

Blodprøven bør tages om morgenen, da det er her testosteron-niveauet typisk er højest, og det er i øvrigt standarden for generel prøvetagning for testosteron-målinger.

Når man først skruer låget af ampullen kan man måske godt blive lidt overrasket over at der skal mere end blot et par dråber blod til. Der skal faktisk dryppes en del blod i ampullen, men det var ikke noget problem. Måske man ser anderledes på det, hvis man ikke rigtig kan tåle at se blod, men så må man få en anden person til at hjælpe sig. Eventuelt kan man bruge en af de ekstra lancetter til at prikke hul i en nabofinger, for at få det til at gå lidt hurtigere. Rent faktisk var jeg i tvivl om hvor meget blod der skulle i ampullen, og jeg kom til at fylde så meget i at jeg ikke kunne få proppen på, så jeg måtte hælde lidt fra og fik lavet et mindre blodbad på skrivebordet… I øvrigt er der en substans i bunden af ampullen, som skal forhindre blodet i at koagulere.

Når ampullen er ordenligt lukket kan den pakkes til forsendelse sammen med den label som skal udfyldes. Det skal nævnes, at prøven sendes til Irland.

Prøven bør afsendes samme dag som blodprøven er taget. Det kan gøres ved at bestille en afhentning hos DHL eller selv levere forsendelsen ved et DHL-pickup center. Jeg har bedst erfaring med sidstnævnte løsning.

Prøvesvar

Efter omkring en uges tid er svaret klar.

Selve resultatet bliver først offentliggjort på hjemmesiden når man har haft en personlig samtale med “a member of the nursing team”. Grunden til at jeg skriver det på denne måde er, at det ikke fremgår klart om det er en læge eller sygeplejerske man får en samtale med, og jeg glemte rent ud at spørge ind til det da jeg modtog mit svar.

Hvis testresultatet ligger indenfor normalværdierne (for totaltestosteron angiver LetsGetChecked, at normalområdet er på 7,7 – 31,4 nmol/L), får man at vide at alt er godt – og jeg forestiller mig, at hvis værdien er unormal får man besked på at kontakte sin egen læge.

Jeg havde faktisk forestillet mig at personen i den anden ende ville forsøge at prakke mig en ny analyse eller et andet testkit på – men det var der intet af. Det var blot en sober gennemgang af testresultatet.

Efter samtalen frigives testresultatet så det kan ses, hvis man logger ind på hjemmesiden, hvis man skulle have brug for at kunne referere til det i en fremtidig situation.

Opsummering

Kittet fra LetsGetChecked er gennemført enkelt at håndtere, både hvad angår bestilling, registrering på hjemmesiden, udtagelse af blodprøve, returnering og levering af prøvesvaret. Eneste rigtige minus er prisen. Jeg synes nok den er rimelig for basis-testen, mens den udvidede test ligger i overkanten.

 

 

 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*