Motion vedligeholder kognitive evner hos ældre

Et nyligt indlæg i Aktiv Træning bekendtgør, at Motion gør hjernen 9 år yngre. Det studie, som redaktionen på Aktiv Træning henviser til omfatter en gruppe ældre personer (gennemsnitligt 65 år) med kognitive udfordringer – omkring at koncentrere sig og huske. Motions-regimet bestod af let aktivitet, ved at gå eller cykle, tre gange ugentligt i 30 minutter. Konklusionen var, at de undergrupper, som motionerede forbedrede deres kognitive evner væsentligt efter et halvt år. De som motionerede og samtidig indtog en sund kost havde den mest markante forbedring, svarende til hvis de var 9 år yngre.

Denne anti-aging effekt kan virke imponerende. I en anden optik kan man dog se på resultaterne af ovenstående studie som værende et eksempel på, hvad der kan ske, hvis man ikke holder kroppen ved lige med regelmæssig motion og sund kost – man ældes hurtigere.

Effekten af motion på de kognitive evner ved aldring er bestemt ikke ny viden.

Eksempelvis refererer en artikel i Jyllands-Posten tilbage i 2017 (Ny forskning: Man kan forny hjernens evner med træning) til et videnskabeligt studie, som essentielt set kommer frem til samme konklusioner. Det gode er, at ligesom resten af kroppen typisk reagerer positivt på, at man selv som ældre tager stafetten op og begynder at motionere, så reagerer hjernen også ved at forbedre sine evner. Ifølge studiet har både konditions- og styrketræning en virkning på hjernens kognitive egenskaber. En interessant pointe, som artiklen i Jyllands-Posten fik med er, at almindelig fysisk aktivitet i forbindelse med det daglige arbejde ikke tæller med – det skal være motion af en vis intensitet.

En artikel i Berlingske fra 2016 (Ny forskning overrasker: Træn hjernen yngre ved simple øvelser) henviser til videnskabeligt arbejde, som ligeledes pointerer vigtigheden af fysisk aktivitet for vedligeholdelse af hjernens sundhed. Artiklen her trækker dog også en anden væsentlig pointe frem: at det er vigtigt også at holde hjernens funktioner ved lige ved regelmæssigt at træne den ved at aktivere de små grå ved aktive udfordringer.

Så næste gang du kommer i fitnesscenter og ser en person på en motionscykel med en Rubiks terning i hænderne giver det måske mening…

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*